Prajitura Figaro
Sursa Prajitura Figaro
articol scris de susu blog wwwsimona-susu.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Blat:
200 gr unt gras
100 gr zahar
5 galbenusuri
1 plic zahar vanilat
1 lgt coaja portocale
1 lgt coaja lamaie
200 gr faina
1 plic praf de copt
Glazura:
1 borcan gem caise (400 gr)
5 albusuri
200 gr zahar
200 gr nuci maruntite
1 fiola esenta vanilie
1 fiola esenta rom
Se mixeaza untul care a fost lasat cateva ore la temperatura camerei impreuna cu zaharul turnat in ploaie si coaja de citrice. Adaugam cate un galbenus si amestecam dupa fiecare. Urmeaza faina care a fost cernuta inainte si praful de copt stins cu 1 lg zeama de lamaie Nucile se dau putin la cuptor dupa care 1/2 din cantitate se macina si restul se pun intr-o punga si se maruntesc cu un ciocan astel incat sa simtim si bucati mai mari Albusurile se bat la viteza mica cu putina zeama de lamaie si un praf de sare. Cand incep sa se faca spuma adaugam zaharul treptat si mixam la viteza mare pana se dizolva Adaugam esentele si nucile Tapetam o forma de 25/35 si asezam aluatul, nivelam, punem gemul deasupra si apoi bezeaua.Dam la cuptorul incalzit pentru aproximativ 40 de minute. Chiar daca nu este aspectuasa este foarte gustoasa.Ca sa nu aveti vreo surpriza cu aluatul puteti da la cuptor pentru 20-30 minute inainte sa puneti gemul si bezeaua deasupra dupa care mai lasati prajitura inca 15 min pana se rumeneste bezeaua. Prajitura se taie bine cu paharul in forma de semiluna sau cu forme speciale pentru biscuitit sau garnituri. Bezeaua e buna ca reteta si pentru pricomigdale.
Varianta 2 :
Blatu :
200 gr zahar
200 gr unt
2 oua intregi si 4 galbenusuri
300 gr faina
coaja de citrice si zahar vanilat
Bezeaua :
1 borcan gem de oricare doriti
4 albusuri
200 gr zahar
200 gr nuci prajite si macinate
esenta de rom si vanilie ca mai sus
La fel se freaca untul cu 200 gr zahar, adaugam pe rand 2 oua intregi si 4 galbenusuri, coaja de citrice, zaharul vanilat si faina necernuta. Punem aluatul in tava si dam la cuptor 20-30 minute la foc mic. Scoatem blatul, asezam gemul, punem bezeaua si dam iar la cuptor. Pentru bezea frecam cele 4 albusurile cu un praf de sare si zaharul in ploaie. Punem apoi esentele si nucile. Dam din nou la cuptor pana se rumeneste bezeaua. Se mai poate face in felul urmator: impartiti aluatul in doua, intindeti o foate in tava, un strat de gem, cealalta foaie, gem si apoi bezea
Varianta 2 :
Blatu :
200 gr zahar
200 gr unt
2 oua intregi si 4 galbenusuri
300 gr faina
coaja de citrice si zahar vanilat
Bezeaua :
1 borcan gem de oricare doriti
4 albusuri
200 gr zahar
200 gr nuci prajite si macinate
esenta de rom si vanilie ca mai sus
La fel se freaca untul cu 200 gr zahar, adaugam pe rand 2 oua intregi si 4 galbenusuri, coaja de citrice, zaharul vanilat si faina necernuta. Punem aluatul in tava si dam la cuptor 20-30 minute la foc mic. Scoatem blatul, asezam gemul, punem bezeaua si dam iar la cuptor. Pentru bezea frecam cele 4 albusurile cu un praf de sare si zaharul in ploaie. Punem apoi esentele si nucile. Dam din nou la cuptor pana se rumeneste bezeaua. Se mai poate face in felul urmator: impartiti aluatul in doua, intindeti o foate in tava, un strat de gem, cealalta foaie, gem si apoi bezea