Prajitura Felie De Lapte / Milch Schnitte
articol scris de Oana blog ebunatati.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Mult lapte, un strop de miere si blat pufos de cacao : combinatia perfecta pentru o prajitura delicioasa!
Alaturi de prajitura Snickers, a devenit unul din deserturile noastre favorite. Pacat ca se termina atat de repede :)
Pentru aceasta reteta, va recomand cu caldura frisca naturala. Stiu, ma repet! dar, credeti-ma pe cuvant, diferenta de gust este enorma. Se gasesc in comert foarte multe tipuri de frisca naturala, se cheama fie smantana pentru gatit fie frisca din lapte de vaca. Se bate la viteza mica ...ca sa nu scoatem untul din ea.
Acum ca am terminat cu elogiile pentru frisca naturala, sa va spun ingredientele :
Pentru blat :
- 4 oua
- 120 g zahar
- 100 g faina
- 20 g cacao
- jumatate de plic de praf de copt
Pentru crema ( eu am facut cantitate dubla, reteta initiala era la jumatate din cantitatile de mai jos) :
- 400 ml frisca nebatuta
- 350 g lapte condensat indulcit
- 200 ml lapte
- un plic de gelatina ( circa 10 g)
- optional 2-3 linguri de miere si/sau zahar vanilat ( eu nu am mai folosit, mi s-a parut sufiecient de dulce)
Pentru prepararea laptelui condensat am folosit :
- 110 g lapte praf
- 60 g miere
- 60 g unt
- 40 g zahar
- 75 ml apa fierbinte
Mai multe detalii gasiti dand click AICI
Pare stufos? Deloc, e foarte simplu de preparat :)
Incepem cu crema. E mai rapid asa, crema trebuie sa stea putin la rece. Daca nu aveti lapte condensat cumparat, atunci il preparati pe el primul, asa cum am descris aici.
Am facut crema din belsug, adica cantitate dubla. Ca sa fiu sigura ca nu voi avea in final blat cu o mini dunga de lapte. Si nu mi-a parut rau, crema face tot farmecul acestei prajituri.
Am inceput prin a pune gelatina la umflat in lapte. Apoi am incalzit-o putin, fara a o fierbe. Am adaugat laptele condensat si am lasat deoparte, timp in care am batut frisca.
Am amestecat cele doua compozitii, am gustat si m-am decis ca nu mai e nevoie de miere suplimentara. Asta e o chestiune de gust, puteti sa mai indulciti daca va place. Am lasat la rece pentru circa jumatate de ora sau chiar mai mult, timp in care am facut blaturile si am mai amestecat sporadic in crema. Si am si gustat. Ca deh, nu se putea sa scape asa bunatate!
Haideti acum sa facem blatul, mai bine zis cu cele doua foi de blat. Eu am preferat sa fac doua foi, in loc sa fac una mai groasa si apoi sa o tai pe mijloc. Pur si simplu nu imi iese taietura dreapta. Asta e, m-am resemnat cu gandul ...
Am separat albusul de galbenus. Albusul l-am batut spuma cu zaharul, apoi am adaugat galbenusul frecat cu putina sare, am turnat in ploaie faina amestecata cu caco si praf de copt, am omogenizat si gata blatul. Pentru ca m-am decis sa fac doua foi, am facut compozitia intr-un vas gradat : astfel, in tava am turnat fix jumate. Nu din ochi, ci pe masurate :) Tava a fost tapetata cu hartie de copt, asa ca nu mi-am facut griji ca se va lipi la copt.
In cuptorul incins in prealabil la 170 de grade ( foc mic spre mediu) fiecare foaie de blat a avut onoarea sa stea cam 10 minute. Au stat cuminti la racit, fara sa fie scoase din tava. Norocul meu a fost ca am doua tavi de aceeasi dimensiune, asa ca asamblarea prajiturii a fost chiar simpla :)
Peste blatul copt aflat in tava mai inalta am turnat crema, am nivelat frumos si apoi am acoperit cu a doua foaie. Acum urmeaza partea cea mai grea : trebuie sa stea la frigider cateva ore bune sa se intareasca crema. Noi am bagat nasul mai devreme si s-a cam mancat jumatate din ea. Asa moale cum era, mancata cu lingurita, ca inghetata topita :)
Ce a scapat de prima invazie s-a mancat cu pofta a doua zi. Acum mi-au mai ramas doar pozele, ca dovada ca am avut o asa bunatate in casa.
Verficare lista :
Prajitura Snickers : facut,mancat, placut
Prajitura Felie de lapte / milch schnitte : facut,mancat, placut
Prajitura Kinder Pingui : in curand....