contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Dulsineea

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Ingrediente:
Pentru foi:
1 ou
3 linguri smantana 20% grasime
650 de grame de faina
80 de grame de margarina
150 de grame de zahar
4 linguri de miere
1 lingura de bicarbonat
cateva linguri de lapte, atat cat e nevoie pentru a omogeniza aluatul
Crema:
250 ml lapte
zahar vanilat, sau esenta de vanilie
1 lingura de miere
200 de grame de unt
150 de grame de zahar
80 de grame de gris
5-6 linguri de gem acrisor (caise, macese, prune)eu am folosit gem de caise
zahar praf pentru finisat
Mod de preparare:
Foi:
Margarina, mierea si zaharul se pun pe foc si se fierb la foc mic pana se dizolva zaharul complet . Se da deoparte si cand se racoreste putin compozitia se adauga cate putin din faina amestecata cu bicarbonatul, amestecand. Se adauga si restul fainii si oul cu smantana, se incepe framantarea, adaugand cateva linguri de lapte, pe rand, pana la omogenizarea compozitiei . Alatul se imparte in 4 parti egale care se intind in foi subtiri eu recomand sa fie intinse cu sucitorul direct pe coli de hartie de copt, in dimensiuni cat mai egale. Inainte de a se introduce in cuptor, foile se impung cu furculita .
Se transporta cele 4 foi, pe rand, cu ajutorul suportului de hartie de copt, intr-o tava incapatoare si se introduc (tot pe rand) in cuptorul preincalzit la 180 de grade C. Foile vor fi gata destul de repede, in momentul in care marginile se rumenesc usor, sant gata.
Crema:
Laptele, mierea si zaharul se pun pe foc.
Cand laptele da in clocot, se adauga grisul in ploaie, amestecand continuu.
Compozitia se fierbe pana se ingroasa bine.
Se lasa deoparte sa se raceasca, iar atunci cand a atins temperatura camerei se adauga esenta de vanilie sau zaharul vanilat si untul.
Se mixeaza la viteaza mare pana se obtine o crema spumoasa.Atentie este foarte important sa nu lasati crema sa se raceasca complet pentru ca daca ati lasat-o ea devine solida si nu mai poate fi mixata cu untul pentru ca se face cocoloase.
Asamblare:
Foaia de la baza se acopera cu jumatate din crema.
Se acopera cu a doua foaie, presand usor pe toata suprafata, apoi se unge foaia 2 cu gemul.
Se acopera cu foaia 3, pe care se pune restul de crema, apoi cu foaia 4.
Deasupra prajiturii se aseaza o tava mai mare in care ati asezat o greutate (2-3 carti groase, de exemplu) si se lasa de pe o zi pe alta intr-un loc racoros. Nu incercati sa taiati prajitura in aceeasi zi, foile vor fi sfarmicioase, dar a doua zi se vor fragezi foarte bine.
Inainte de a taia prajitura in dreptunghiuri, patrate, romburi, indreptati marginile prajiturii care nu sant aspectuase cu cutitul , apoi pudrati suprafata prajiturii cu zahar pudra.
inca o varianta de crema foarte gustoasa:
Crema 2:
500 ml lapte, 170 gr zahar, 4 linguri de faina, esenta de vanilie-se mixeaza bine apoi se fierbe compozitia pe aburi, pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei.
50 gr zahar pudra se mixeaza bine cu 100 gr unt(la temperatura camerei). In aceasta compozitie se adauga treptat cate o lingura din compozitia de crema fiarta si se mixeaza la viteza mica.
100 gr gem de caise + 1 lingurita cacao se amesteca bine.
Pofta buna !!!


Articol recomandat de anastassiacafe.blogspot.com