contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Dobos

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
La multi ani tuturor! Multumesc pentru urari! Iata ca apar si eu cu prima reteta dupa sarbatori (de fapt e o prajitura care am facut-o de sarbatori). Istoria acestei minunate prajituri (care arata si mai spectaculos sub forma de tort) probabil o stiti, daca nu v-o relatez eu in cateva cuvinte: Tortul Dobos a fost inventat de faimosul cofetar maghiar Carl Jozsef Dobos care a lucrat mai multe luni pana la obtinerea formulei finale si a fost degustat pentru prima data de imparatul si imparateasa Imperiului Austro-Ungar.

Blat 24*24cm(sursa)
- 9 oua
- 9 linguri zahar
- 9 linguri faina+pt tapetat tava
- 1 lingurita esenta de vanilie
- unt pt tava
Crema (sursa)
- 4 oua, la temperatura camerei
- 100 g zahar
- 110 g ciocolata neagra
- 250 g unt, la temperatura camerei
Caramel (sursa)
- 200 g zahar
- 50 g unt
- 2 linguri zeama de lamaie
Ornament
- 50 g zahar
- 75 g nuca
Mod de preparare
1. Se incepe mai intai cu crema. Puneti o oala cu apa pe foc pentru baia de aburi pe care veti face crema. Bateti ouale impreuna cu zaharul si esenta de vanilie timp de 5 minute, pana se deschid la culoare si devin spumoase. Puneti compozitia pe aburi si amestecati timp de 3 minute, pana incape sa se ingroase putin. Adaugati ciocolata maruntita si mai amestecati inca 3 minute sau pana se topeste complet. Lasati sa se raceasca la temperatura camerei  si incorporati untul in bucati mici, apoi dati la frigider pana la asamblare.
2. Preincalziti cuptorul la 180 C. Separati ouale si bateti albusurile spuma tare. Adaugati zaharul treptat si bateti pana obtineti o spuma tare si lucioasa. Incorporati galbenusurile pe rand, mixand dupa fiecare. Cerneti faina si incorporati-o cu ajutorul unei spatule de silicon. Ungeti tava cu unt si tapetati-o cu faina. Pentru a obtine foi cat mai subtiri spritati aluatul cu ajutorul unui pos, la care atasati un dui cu deschizatura rotunda medie spre mica(nr 10). Coaceti la cuptor pana devin putin aurii la suprafata. Desprindeti foile cu ajutorul unui cutit si lasati-le sa se raceasca pe un gratar. Spalati tava si procedati la fel si cu celelalte foi(trebuie sa obtineti sapte). Alegeti pe cea mai frumoasa dintre ele pentru a o glazura cu caramel.
3. Pregatiti o bucata de hartie de copt, pe care o ungeti cu ulei. Asezati foaia aleasa pe hartia de copt si taiati-o in bucati egale (nu va stresati daca nu va ies chiar perfecte, marginile care raman sunt bune pt degustat:)). Formati cu bucatile taiate din nou patratul de 24*24 cm. Pentru caramel topiti zaharul, pana capata o culoare frumoasa(culoarea mierii) si adaugati untul. Stingeti cu zeama de lamaie si turnati fierbinte peste prajitura. Ungeti un cutit cu ulei si taiati din nou pe taieturile anterioare prajitura. Lasati sa se raceasca putin si repetati procedeul ungand cutitul cu ulei dupa fiecare taietura.
4. Asamblati foile ungandu-le pe fiecare cu crema intr-un strat subtire(aveti grija sa va ramana putina crema si pentru finisajul marginilor). Deasupra asezati bucatile de foaie glazurata. Caramelizati zaharul si adaugati bucatile de nuca. Rasturnati crocantul de nuca pe o foaie de copt unsa cu ulei si lasati-l sa se raceasca complet. Retusati marginile prajiturii cu restul de crema si presarati-le cu crocantul de nuca, dat prin robot. Se lasa sa strea putin la frigider si se serveste portionata pe liniile deja taiate.
comentarii