contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Dobos

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 


Inainte  de a posta aceasta prajitura, vreau sa va spun ca, pana ce m-am hotarat  practic, sa inventez o reteta pt. prajitura dobos, am tot  incercat diferite retete de dobos, dar nici una nu avea gustul acela  ciocolatos, care il stim cu totii din copilarie, ci doar gust de unt, cacao, sau orice altceva. De aceea, incercati aceasta reteta de dobos, si promit ca nu o sa va para rau.
Foi:  500g faina
100 g margarina
100 g zahar   
2 linguri de miere
1 ou, 100 ml lapte
1 lg amoniac , sare
Se cerne faina, se adauga  margarina tinuta la temperatura camerei, zaharul, mierea , oul batut bine, lg de amoniac, laptele si sare. Se amesteca bine ingredientele, iar  aluatul obtinut trebuie se fie, gen, aluat de cornulete , din care se face un sul, pe care il impartin in sase bucati egale.   La  mine nu erau prea egale  dar asta e! le-ean egalat dupa ce am montata praji.


Folosim foi de copt, care le ungem cu ulei; aluatul se intinde in foi dreptunghiulare cam de 2 mm grosime  si se coace pe fundul tavii, cam 13 min.

Apoi le lasam la racit. Atentie cu foile, se crapa usor!
Crema (cea mult asteptata):  8 galbenusuri sau 4 oua intregi
200g faina
400g zahar, zahar vanilinat,
300g ciocolata 85% cacao
es rom coselli.
400g unt 85% grasime
600ml lapte dulce
3-4lg cacao neagra dr oetcker
zahar vanilinat, sau vanilie pura

Aceasta e ciocolata care am folosit-o eu si am fost super multumita!
Dar sa va spun  modul de preparare :
- galbenusurile se freaca cu zaharul si z. vanilat pana  se deschid la culoare.
- separat faina se amesteca cu cacaua
- apoi se pune laptele peste faina si se amesteca bine,inainte de al pune pe foc , ca sa nu faca cocoloase
- se torn si galbenusurile frecate cu zahar, apoi se pune pe foc mic, si se invarte continu pentru a evita prinderea cremei de vas
- ciocolata se rupe in bucati mici sau se da prin razatoare
- cand crema s-a ingrosat, luam vasul de pe foc, si il lasam la racit cam 15 min.


- adaugam ciocolata si amestecam bine pana la dizolvare

- cand s-a racit complet, adaugam untul si esenta de rom si e gata cremaaaa!
Trecem la asamblare: o foaie ,crema o foaie, crema...... pana la a 6-a foaie.... apoi pudrati cu,  cacao, sau faceti o glazura de ciocolata (vezi la GLAZURI)
Finalul este acesta:


 

O sa va arat si o alta varianta  de asamblare si taiere a prajiturii.


 


POFTA BUNA!


Articol recomandat de culinarecufeteistete.blogspot.com