contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

PrĂjiturĂ Din Foi Cu Miere Şi NucĂ

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


O altă prăjitură găsită în  caietul cu reţete al mamei este şi aceasta.  Este o prăjitură  cunoscută,  foarte veche, care se prepară mai ales de sărbători. De fapt, este binecunoscuta  Prăjitura Medovik, dar  cu nucă. Fiindu-mi dor de o prăjitură cu nucă, preferata mea, am decis să o prepar pentru  acest weekend. 


Pentru prepararea foilor am folosit:
- 1 ou
- 150 g zahăr
- 50 g unt sau 1 lingură untură
- 2 linguri miere
- 2 linguri lapte
- 3/4 linguriţă bicarbonat 
- 400 g făină
- 50 g nucă măcinată 

Într-un castron se amestecă oul, zahărul, mierea, untul, bicarbonatul şi laptele. Se pune castronul pe bain-marie şi se amestecă până ce compoziţia se îngroaşă ca o smântână. Peste amestecul cald turnăm făina şi la urmă nuca. Omogenizăm apoi luăm aluatul din castron, îl punem pe blatul de lucru uns  cu ulei şi frământăm cu mâna până rezultă un aluat consistent. Îl împărţim în patru părţi. Din fiecare parte se întinde câte o foaie 
( 30 x 23 cm) care se coace pe dosul tăvii tapetate bine cu unt (untură) şi făină. 
Pentru fiecare foaie nu este necesar mai mult de 5 minute pentru a se coace. 
Pentru cremă am folosit:
- 700  g smântână de 25% grăsime
- 120 g nucă măcinată
- 250 g zahăr tos

Se amestecă uşor smântâna cu zahărul până la topirea completă a acestuia şi îngroşarea smântânii. 


se adaugă nuca măcinată. Crema se împarte în trei castronaşe.

Pentru asamblarea prăjiturii, am căptuşit cu folie alimentară tapa  pe care am copt foile.  Am pus o foaie şi am acoperit-o cu o parte de smântână. Am continuat cu celelalte foi şi crema.

Peste ultima foaie am preparat o glazură icing preparată din 
- 200 g zahăr pudră
- zeama de la 1/2 lămâie
- 1 lingură apă rece

Într-un bol se pun zahărul pudră şi zeama de lămîie. Se amestecă continuu, adăugând treptat şi apa, în final obţinând o compoziţie cremoasă. Se toarnă peste prăjitură şi se presară nucă coaptă şi zdrobită. 



Prăjitura se pune la rece până a doua zi, când va fi un deliciu!