Prăjitură Din Ciocolată
Sursa Prăjitură DIN ciocolată
articol scris de doisiunsfertlamasa.b blog doisiunsfertlamasa.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nu nu, nu am greșit când am scris cu litere mari cuvântul DIN din titlu :). Ca să nu vă amețesc de tot vă explic imediat.
Ce vă prezint acum este OTRAVĂ! Bombă de calorii, drog care poate genera dependență celor deja dependenți de ciocolată (cum ar fi soțul meu).
Este o compoziție cremoasă, dulce, o nebunie.
Totul a pornit de la încă o provocae a Amei. Pentru luna noiembrie am fost fericita câștigătoare a blogului Delicioasei și am ales această minunată prăjitură.
Încă de la ingrediente îți dai seama că:
- ori mănânci o firmitură
- ori mănânci o porție și apoi nimic altceva în următoarele 3 zile:
- 350 gr ciocolată (am folosit și amăruie și cu lapte amestecată)
- 240 gr unt
- 300 gr zahăr
- 4 linguri apă (în paharul din fotografie e cantitate mai mare :) )
- 5 ouă
- sare
Zahărul cu apa - pe foc mic până se leagă sirop.
Untul cu ciocolata (și un praf de sare)- tăiate cuburi într-un vas care poate fi înfierbântat la nevoie.
Ouăle - sparte și separat gălbenușul de albuș.
Am turnat siropul fierbinte peste amestecul de ciocolată cu unt. Și am amestecat, și am amestecaaaat, până ce totul s-a topit și omogenizat. Nu a fost nevoie să mai pun vasul pe foc, dar am fost tentată la un moment dat.
Și apoi am lăsat amestecul până s-a răcit complet.
Între timp am pregătit tava (foarte prost aleasă, de altfel: prea mică și fără a avea pereți detașabili; data viitoare promit să încerc să ascult sfaturile celui/celei de la care învăț).
Am bătut albușurile spumă tare.
Când crema de ciocolată cu ou a fost complet răcită am amestecat-o ușor cu spuma de albuș folosind telul. Am turnat în tavă.
A stat la cuptor la 170 de grade (în cuptorul pre-încins) cam 50 de minute. A ieșit umflățică, drăguțică.
Are un gust și o consistență care te fac să nu te mai oprești din mâncat. Dar cu o condiție: să fie rece rece!
Dar când e rece rece nu mai e umflățică. Chiar deloc :)
Aspectul prăjiturii mele nu prea te face să te apuci de mâncat. Dar și când te apuci ... Cu riscurile de rigoare, vă arăt și vedeta în tavă :).