Prajitura Delicioasa Pentru Mos Nicolae..:)
articol scris de dannasb blog danasb.blogspot.com/
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ehh..nu este doar pentru Mos Nicolae..dar nu stiam cum sa numesc prajitura,iar faptul ca acest post este scris chiar in seara in care fiecare dintre noi asteptam pe Mos Nicolae..i-am dedicat-o lui..:))..i-am mai facut si niste cornulete(kipferl) aromate si cu multa nuca..:)..revin cu reteta cat de curand posibil..:D
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru Blat:
-5 albusuri
-5 linguri zahar
-5 linguri faina
-200 gr nuca macinata
-putina sare,putin praf copt(un varf de lingurita)
-zahar vanilat si coaja rasa de lamaie.
Pentru Creme:
-5 galbenusuri
-400 ml lapte
-200 gr zahar tos
-75 gr amidon sau faina.
-1 plic gelatina Dr.Oetker
-250 ml frisca lichida.
-1 esenta vanilie
-3 linguri cacao si esenta de rom(optional)
Mod de preparare:
Incepem cu pregatirea blatului..Batem bine albusurile cu un praf de sare..Nucile le punem putin la cuptor,le lasam sa se raceasca ...Cand albsuurile sunt mixate bine,adaugam treptat zaharul si aromele,continuand sa mixam pana nu se mai simt cristalele de zahar..Adaugam faina amestecata cu praful de copt ,iar in cele din urma adaugam nuca,amestecam usor cu o paleta sau lingura,pana la omogenizare..Turnam compozitia de blat,in forma tapetata cu hartie pentru copt...Lasam la cuptor pana devine rumen si trece testul scobitorii.
Pana se raceste blatul,pregatim crema:
Galbenusurile le amestecam cu faina sau amidonul si 100 ml lapte..
Restul de lapte (300 ml) il punem pe foc cu zaharul..Cand incepe sa fiarba ,adaugam compozitia de galbenusuri in fir subtire,iar cu ajutorul unui tel,amestecam continuu.,lasam sa fiarba cateva clocote si il dam deoparte,lasam la racit,continuand sa amestecam(sa nu se formeze acea pojghita).
Gelatina pusa in prealabil la hidratat cu 5 linguri de apa...se pune cateva secunde la microunde(fara a fierbe!!),pana devine lichida..
Cand crema s-a mai racit...adaugam si gelatina..,dupa care impartim compozitia in 2 boluri..Lasam la frigider pana batem frisca si taiem blatul..
Intr-un bol punem esenta de vanilie..,iar in celalalt bol punem cacao si esenta de rom(optional)..
Adaugam si frisca batuta,la fel o impartim in doua..in fiecare dintre boluri..
Insiropam blatul (taiat in 2 felii orizontale) cu zeama de compot(eu am folosit de ananas)..sau cu sirop din zahar+apa+esenta..Punem peste prima foaie de blat,crema cu cacao...peste crema,cea de a doua foaie de blat..si crema de vanilie..
Decoram dupa preferinta cu crema,frisca sau ciocolata..:)