contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prăjitura De Mălai Făcută La Maşina De Pâine

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Câteodată ţi se face dor de gustul copilăriei. Iar acel gust al copilăriei are mult de-a face cu aromele dulci de prin bucătăriile mamei, ale mătuşilor, bunicilor, ori cu coclaurile pe care le-ai luat la pas - de le-ai luat, hălăduind, mică sălbăticiune prin sufletele şi casele oamenilor mari ori simpli, dar oameni toţi.
Mie prăjitura mălai îmi aminteşte de bunici - niciodată de sânge - cu mâini noduroase, de uriaşi, de gustul laptelui proaspăt muls, călduţ, de miros şi gust de miere cu iz de flori sălbatice, de libertatea de a fi a copilăriei.
Am refăcut prăjitura asta pentru a mă bucura de senzaţiile pe care mi le aduce. I-a lipsit doar mălaiul tors mare la moară, căci pe-aici făina de mălai e chiar făină, măcinată mărunt întocmai ca făina albă pentru pâine, lucru care schimbă mult densitatea şi consistenţa prăjiturii. Aş îndrăzni să spun că îi schimbă chiar şi gustul puţin.  Însă una peste alta, prăjitura rămâne o bucurie.
Am ascuns-o în maşina de făcut pâine pentru că aveam mici musafiri la ceai, iar copii erau doritori de dulce înmuiat în aromele unui banal ceai de tei, îmbogăţit cu miere.

Să vină reţeta: 

Timp de preparare: 15 min

Timp de coacere: 1 h 52 min
(în funcţie de tipul maşinii de făcut pâine cu care lucrezi)

Ingrediente

250 gr făină de mălai grisată (2 cups)
400 gr făina de grâu 405 (3 cups)
2 ouă întregi
100 gr zahăr
500 ml lapte (2 cups)
1 praf de copt
1 plic de zahăr vanilat
100 ml ulei sau unt topit (nu fierbinte)
50 gr fructe confiate tăiate mărunt sau rahat
50 gr migdale sau alune, ori nuci

Cum se face?

  1. Pune uleiul sau untul topit şi laptele în cuva maşinii de pâine şi adaugă ouăle bătute uşor în prealabil;
  2. adaugă zahărul, zahărul vanilat, făina de mălai, făina albă şi praful de copt;
  3.  programează maşina la modul "Prăjitură" (eu l-am pus pe mod "Rapid") şi când aproape a terminat de amestecat ingredientele, adaugă fructele confiate, nucile, migdalele sau alunele tocate mărunt;
  4. La finalul coacerii, scoate prăjitura din cuvă şi acoper-o cu un şervet de bucătărie curat şi uscat, şi las-o la temperatura camerei până se răcoreşte puţin.

Mici secrete

Dacă o faci cu mălai românesc, măcinat mai mare, fie şi grisat, pune doar 200 de grame de făină de mălai pentru că absoarbe mai multă umiditate din prăjitură şi îţi va ieşi o cocă prea aspră.
Poftă bună!
http://feeds.feedburner.com/AventuriCulinare