Prajitura Cu Whisky, Ciocolata Si Ness
articol scris de OanaD blog http://retete-vechi-si-noi.blogspot.com/
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
De cateva zile a venit in tara o prietena de familie din Italia. Bineinteles ca taica'meu mi-a trasat niste directive pentru bucatareala, din care aceea prajituristica suna cam asa: "Stii, ar vrea sa guste din tortul acela pe care l-ai facut de ziua mea, acela cu whisky" ;) Am inteles imediat ca, de fapt, el si nu Lili vroia un Irish Coffee Cake, pentru ca de ziua lui facusem alt tort, nu pe acela cu whisky.
Asa ca am fost nevoita sa combin niste elemente de baza ca sa impac si capra si varza.
Blatul: 6 oua, 6 linguri de zahar, 4 linguri de ulei, 6 linguri de faina, 1 plic de praf de copt, coaja rasa de lamaie si portocala, 2 pliculete de zahar vanilat, 3 linguri de rom, 2 linguri de cacao. O tava de 40/28 si o tava mica de 23/23.
Crema de ciocolata: 300 ml frisca batuta, o ciocolata cu continut ridicat de cacao, 100 g unt, 2 galbenusuri.
Crema de ness: un pachet de unt, 200 ml frisca batuta, 2 linguri de apa fierbinte, 3-4 linguri de ness si 5 linguri de zahar pudra.
Siropul: 300 ml apa, 200 g zahar, 300 ml whisky.
Decor: 2-300 ml frisca si 5 linguri din crema de ciocolata.
O mare parte din ingrediente sunt mai jos.
Se mixeaza albusurile singure apoi cu zaharul si zaharul vanilat pana cand se obtine o spuma deasa si ferma. Se adauga 4 galbenusuri pe rand (celelalte doua le-am folosit la crema), uleiul, romul, coaja de lamaie si portocala, faina amestecata cu praful de copt. Se imparte in 3. O parte se pune in tava mica, tapetata cu hartie de copt.
Celelalte doua parti de aluat se amesteca cu cacaoa, apoi se toarna in tava mare, tapetata cu hartie de copt.
Se dau la cuptorul incins, la 180 de grade aproximativ 20 de minute. Eu le-am pus pe amandoua odata la copt pt ca am si un cuptor electric acasa. Se face testul cu scobitoarea si cand este gata se scot tavile din cuptor si se lasa sa se raceasca blaturile in tavi.
Intre timp am facut cremele.
Ciocolata si untul le-am topit la bain marie, am dat deoparte, am incorporat cele 2 galbenusuri apoi am amestecat usor cu frisca.
Stiti ca eu fac frisca din jumatate smantana, jumatate crema Meggle, 2-3 linguri de zahar pudra si eventual ceva suc de lamaie, dar acum nu ma mai pus suc. Frisca facuta de mine arata asa:
Crema de ness: am mixat untul spuma cu 3 linguri de zahar pudra, apoi am facut ness-ul cu apa fierbinte si restul de zahar pudra ramas. Apoi, cate putin, am incorporat ness in crema de unt. S-a separat untul la un moment dat, dar dupa ce am amestecat crema cu frisca, totul a devenit o compozitie spumoasa si omogena.
Dupa ce s-au racit blaturile, pe cel din tava mare l-am taiat pe verticala in doua jumatati.
Intr-o alta tava am pus un blat cu cacao pe care l-am insiropat bine (la sirop, alcoolul se adauga dupa ce luati ibricul de pe foc), apoi am turnat crema de ness si am nivelat-o cu o spatula.
Peste crema am pus al doilea blat cu cacao pe care de asemenea l-am insiropat bine. Deasupra lui am pus crema de ciocolata, dar am mai pastrat cateva linguri pentru decor.
Deasupra cremei de ciocolata am pus blatul alb, chiar daca era putin diferit ca dimensiuni. L-am insiropat si pe acesta.
Pe deasupra si pe lateral am uns cu un strat subtire de crema de ciocolata, apoi am ornat cu frisca si crema asa cum m-am priceput. Bibileala asta a durat cam o ora :)
Am dat la frigider vreo 3-4 ore apoi am taiat
si am servit.
Pofta buna! :)
Asa ca am fost nevoita sa combin niste elemente de baza ca sa impac si capra si varza.
Blatul: 6 oua, 6 linguri de zahar, 4 linguri de ulei, 6 linguri de faina, 1 plic de praf de copt, coaja rasa de lamaie si portocala, 2 pliculete de zahar vanilat, 3 linguri de rom, 2 linguri de cacao. O tava de 40/28 si o tava mica de 23/23.
Crema de ciocolata: 300 ml frisca batuta, o ciocolata cu continut ridicat de cacao, 100 g unt, 2 galbenusuri.
Crema de ness: un pachet de unt, 200 ml frisca batuta, 2 linguri de apa fierbinte, 3-4 linguri de ness si 5 linguri de zahar pudra.
Siropul: 300 ml apa, 200 g zahar, 300 ml whisky.
Decor: 2-300 ml frisca si 5 linguri din crema de ciocolata.
O mare parte din ingrediente sunt mai jos.
Se mixeaza albusurile singure apoi cu zaharul si zaharul vanilat pana cand se obtine o spuma deasa si ferma. Se adauga 4 galbenusuri pe rand (celelalte doua le-am folosit la crema), uleiul, romul, coaja de lamaie si portocala, faina amestecata cu praful de copt. Se imparte in 3. O parte se pune in tava mica, tapetata cu hartie de copt.
Celelalte doua parti de aluat se amesteca cu cacaoa, apoi se toarna in tava mare, tapetata cu hartie de copt.
Se dau la cuptorul incins, la 180 de grade aproximativ 20 de minute. Eu le-am pus pe amandoua odata la copt pt ca am si un cuptor electric acasa. Se face testul cu scobitoarea si cand este gata se scot tavile din cuptor si se lasa sa se raceasca blaturile in tavi.
Intre timp am facut cremele.
Ciocolata si untul le-am topit la bain marie, am dat deoparte, am incorporat cele 2 galbenusuri apoi am amestecat usor cu frisca.
Stiti ca eu fac frisca din jumatate smantana, jumatate crema Meggle, 2-3 linguri de zahar pudra si eventual ceva suc de lamaie, dar acum nu ma mai pus suc. Frisca facuta de mine arata asa:
Crema de ness: am mixat untul spuma cu 3 linguri de zahar pudra, apoi am facut ness-ul cu apa fierbinte si restul de zahar pudra ramas. Apoi, cate putin, am incorporat ness in crema de unt. S-a separat untul la un moment dat, dar dupa ce am amestecat crema cu frisca, totul a devenit o compozitie spumoasa si omogena.
Dupa ce s-au racit blaturile, pe cel din tava mare l-am taiat pe verticala in doua jumatati.
Intr-o alta tava am pus un blat cu cacao pe care l-am insiropat bine (la sirop, alcoolul se adauga dupa ce luati ibricul de pe foc), apoi am turnat crema de ness si am nivelat-o cu o spatula.
Peste crema am pus al doilea blat cu cacao pe care de asemenea l-am insiropat bine. Deasupra lui am pus crema de ciocolata, dar am mai pastrat cateva linguri pentru decor.
Deasupra cremei de ciocolata am pus blatul alb, chiar daca era putin diferit ca dimensiuni. L-am insiropat si pe acesta.
Pe deasupra si pe lateral am uns cu un strat subtire de crema de ciocolata, apoi am ornat cu frisca si crema asa cum m-am priceput. Bibileala asta a durat cam o ora :)
Am dat la frigider vreo 3-4 ore apoi am taiat
si am servit.
Pofta buna! :)