Prajitura Cu Suc De Rosii
articol scris de oanaoana blog Dulciuri ca la Oana acasa
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Salutare dupa shpezile de cand nu am mai scris nimic (cu regrete, dar nu e usor sa postezi zilnic atunci cand ai un bebe mic si neastamparat), sa nu credeti ca am stat degeaba zilele astea, am tot facut dulciuri si gustarele dar nu am avut timp sa vi le prezint.
Pentru ca e post si asa se cuvine, am sa incep sa postez si dulciuri fara oua, lapte, branza, etc si am sa incep cu ceva deosebit de gustos din caietul de retete al soacrei mele - prajitura cu suc de rosii, gris si gem
de prune sau cu mere.
Sa va zic din start ca eu nu sunt deloc fire religioasa si nu tin niciodata post, dar apreciez oricand mancarurile si mai ales dulciurile de post.
Foile se fac din:
- 6 linguri de ulei
- 6 linguri de zahar
- 6 linguri suc de rosii
- 400g faina
- 1/2 lingurita de amoniac
- 1/2 lingurita de bicarbonat
- un praf de sare
Crema de gris:
- 500ml de apa
- 125g gris
- 100g zahar
- 200g margarina vegetala (trebuie sa ma exprim din start ca nu sunt de acord cu margarina dar asa e reteta, daca nu vreti sa tineti post, folositi unt)
- zeama de la o lamaie
Pentru umplutura:
- 5 mere medii
- 2 linguri de zahar
- un praf de scortisoara
- jumatate de borcan de gem de prume
Foile de prajitura se fac amestecand ingredientele de mai sus, se framanta bine pana cand se obtine un aluat bun de intins care se lasa la rece o jumatate de ora (acoperit in folie).
Aluatul se taie in 4 si, pe masa de bucatarie presarata cu faina, se intind 4 foi subtiri care se coc pe fundul tavii de aragaz (ca sa manuiti mai bine foile, folositi sucitorul sau facaletul ca in imaginea de mai jos).
Daca doriti sa faceti umplutura de mere, se curata de coaja si de cotor 5 mere, si se dau prin razatoare, apoi se pun la foc impreuna cu zahar si scortisoara pana cand se calesc bine si mai scade sucul rezultat.
Daca vreti sa faceti cu crema de gris, se pune la foc apa cu gris si zahar si dupa ce s-a fiert si s-a inchegat, inainte sa se dea de pe foc se pune margarina amestecand bine pana cand se incorporeaza in crema si se da la rece. Dupa ce s-a racit se adauga zeama de lamaie.
Se asambleaza prajitura fie cu umplutura de mere...
... fie cu crema de gris si gemul de prune...
Inainte de a se servi se lasa cam 4-5 ore (sau peste noapte) sa se fragezeasca foile.
S-aveti pofta!