Prajitura Cu Piscoturi, Capsuni Si Crema De Fistic
articol scris de liana10 blog pemasadinbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Un desert rapid si racoros care nu necesita multa munca si nici folosirea cuptorului.
Se potriveste de minune intr-o zi de vara sau...intr-o noapte fierbinte ;-)
Reteta e din revista Click Pofta Buna nr.6, 2011 cu modificarile si adaugirile de rigoare ;-)
Am dat nucile pe fistic, de data aceasta, dar draga de Paula ne-a rugat sa preparam o reteta nu doar cu nuci si cacao, ingredientele vedete din luna martie,alese de ea, pentru provocarea Dulce Romanie, ci si o reteta prin care sa celebram Ziua Femeii!
Mie mi se pare ca dragalasele capsuni sunt fructele perfecte pentru aceasta zi minunata, iar desertul acesta rapid si usor se potriveste la fix!
Pregatire: 30'
Asteptare: 3h
Dificultate: mica
Ingrediente:
1 pachet de piscoturi,
250ml frisca lichida,
250g mascarpone,
100g zahar pudra,
2 esente de fistic,
2 picaturi de colorant verde gel,
1 plic de gelatina,
400g capsuni,
100g fistic crud.
Preparare:
Jumatate din cantitatea de capsuni, 200g, am folosit-o pentru a inmuia piscoturile. Le-am spalat, curatat, uscat, presarat cu zahar si lasat peste noapte intr-o farfurie adanca. Dimineata, farfuria plina de suc ;-) Am zdrobit capsunile si am avut un fel de piure zemos-pe care l-am incalzit la microunde pana cand a fost cald, nu fierbinte!- prin care am trecut fiecare piscot si l-am asezat frumos intr-o tava de chec acoperita cu folie alimentara
Bati frisca lichida cu 50g din zaharul pudra, esenta de fistic-eu nu am avut, deci nu am pus. Adaugi treptat si cate o lingura de mascarpone si amesteci pana se termina.
Fisticul crud l-am tras un pic intr-o tigaie fara grasime, ca sa scap de pielita, l-am curatat, apoi l-am lasat sa se raceasca.
Am macinat 50g de fistic crud in masina de macinat zahar si le-am adaugat in crema de frisca si mascarpone.
Fisticul l-am macinat cu celelalte 50g de zahar, dar am pus si cateva boabe intregi in crema.
Am pus si cele doua picaturi de colorant gel verde.
Cele 200g de capsune spalate, curatate si uscate se taie marunt si se incorporeaza in crema de fistic. Cred ca au fost mai putine....huh...
Dizolvi gelatina in 100 ml apa rece. Cand gelatina s-a umflat, pui vasul pe baie de aburi, adica peste alt vas cu apa fierbinte si astepti ca gelatina sa se lichefieze, adica sa devina lichida. Ai grija ca apa sa nu atinga vasul cu gelatina si sa nu cumva sa incalzesti prea tare gelatina.Cel mai bine e sa urmati indicatiile de pe plic. Pe fiecare plic de gelatina de la Dr.Oetker scrie intocmai cum sa procedezi.
Cand gelatina e gata, deci e lichida, o turnam in fir subtire in crema si amestecam continuu.
Dam crema la rece sa se intareasca putin, 10-12 minute, apoi o punem peste primul strat de piscoturi. Peste crema asezam al doila rand de piscoturi trecute prin pireul de capsuni, iar deasupra faramitam cateva piscoturi uscate si presaram cateva jumatati de fistic crud.
Dam la frigider pentru minim trei ore.
Scoatem cu mare grija prajitura din tava cu ajutorul foliei, apoi tot cu mare grija dam folia deoparte si asezam prajitura pe un platou. A fost greu, dar m-am achitat cu succes ;-)
Ultima capsuna care mi-a mai ramas, am taiat-o felii si am ornat prajitura.
Feliem si servim! Mmmmm...
Sigur mai fac crema asta de fistic, ca-mi place maxim, sunt fan!