Prajitura Cu Pere Si Caramel De Lavanda (pear Pudding With Lavender Caramel)

articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Bine v-am gasit, dragilor. Gata vacanta? Pentru mine da. De luni incep serviciul. Deh, ce e bun dureaza cam putin nu? :)))) Si, ca sa mai uit putin de ziua de luni, m-am gandit sa fac ceva dulce. In acelasi timp mi-am adus aminte de tema de luna asta a provocarii Dulce Romanie: lavanda. Nu puteam s-o dezamagesc pe draga mea Catalina si sa nu "Kiss The Cook" luna asta :P
Prajitura asta e un fel de clafoutis, dar in loc de lapte se pune smantana. Daca vrei ca prajitura sa fie mai dietetica, poti pune iaurt in loc de smantana. Cea mai tare insa e descoperirea pe care am facut-o: caramelul cu aroma de lavanda. Daca va place caramelul simplu, asta o sa va innebuneasca de-a binelea. Lavanda e absolut dementiala in combinatie cu caramel, caruia ii da o aroma subtila si florala.
Zic eu ca m-am descurcat bine si de data asta. Voi ce ziceti? ;)
Prajitura cu pere si caramel de lavanda
Ingrediente:
Pentru sirop de lavanda:
- 400 ml apa
- 300 g zahar
- 3 - 4 pere
- 1 lingurita lavanda alimentara
- 3 lingurite zeama de lamaie
- 3 oua
- 200 g smantana
- 100 ml sirop de lavanda
- 2 linguri zahar tos
- 150 g faina
Cum se face:
- Amesteca apa cu zaharul si pune-o la fiert. Cand a inceput sa fiarba adauga 1 lingurita suc de lamaie si lavanda. Lasa la fiert 5 minute, la foc mic.
- In acest timp decojeste perele, taie-le in jumatati pe lungime si scoate-le cotorul. Stropeste-le cu zeama de lamaie, ca sa nu se innegreasca.
- Pune perele sa fiarba in sirop, pana cand se inmoaie putin (cam 3-5 minute). Scoate-le din sirop. Strecoara siropul si pastreaza 100 ml din el. Pe restul lasa-l la foc mic, pana ce devine caramel.
- Incalzeste cuptorul la 180 C. Pune perele intr-o forma rezistenta la caldura.
- Amesteca faina cu zaharul, apoi mixeaza inauntru, pe rand, smantana, ouale. siropul rece. Toarna aceasta coca peste pere. Coace prajitura 20- 30 de minute, la 180 C.
- Dupa ce scoti prajitura cu pere din cuptor, las-o sa se raceasca si toarna caramelul de lavanda peste ea.