Prajitura Cu Morcovi
Sursa Prajitura cu morcovi
articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ideea de ornare, f simpatica, ii apartine Marthei Stewart, reteta insa, am modificat-o destul de mult. Rezultatul este delicios!
Prajitura aceasta este foarte populara pe meleagurile nord americane. Am gustat candva demult o varianta comerciala si foarte multi ani nu mi-a mai trebuit. Gustul unei prajituri de casa este totusi incomparabil si acum imi pare rau ca nu i-am dat o sansa, mai demult. Cu asa un aspect sarbatoresc si o prajiturica cu nume neatragator, poate deveni invitat de onoare la masa.
Blaturile se coc in forme de maxim 21cm diametru.
- unt nesarat pt uns tavile/formele
- 450g faina
- 1 cup nuci pecans tocate in bucati mari, coapte in prealabil pt 7 minute la 375F
- 450g morcovi curatati si dati pe razatoarea mica
- 3 oua mari la temperatura camerei
- 1/3 cup kefir
- 1 lingurita de extract de vanilie
- 200g zahar
- 125ml ulei
- 1 lingurita de ghimbir proaspat ras
- 2 lingurite de praf de copt
- 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita de sare
- 1/2 lingurita de scortisoara
- ingredientele uscate se amesteca intr-un bol
- cele umede in altul
- se toarna amestecul lichid peste celalalt si se amesteca pana se obitine o coca oarecum vartoasa
- se imparte in 2 tavi cu diametrul de 21cm si se coace la 320F pt 1 ora sau pana ce scobitoarea infipta in mijlocul blatului iese uscata
- se lasa la racit pe un gratar, apoi se taie fiecare blat in 2
Crema:
- 500g branza crema (gen philadephia), coaja rasa de la o portocala netratata chimic, 100ml frisca, 150g sau 200g zahar pudra
- se amesteca toate pana se obtine o crema spumoasa si se da deoparte, la racoare
Fasiile de morcovi, de 2-3mm grosime, sunt taiate cu madolina, si fierte intr-un sirop din 2-3 pahare de apa + un pahar de zahar. Se fierb pe foc mic pana devin oarecum transparente. Se lasa la racit in sirop. Inainte de a orna tortuletul se pun pe hartie absorbanta pt cateva clipe.
Tortul se monteaza alternand blaturi si crema, se imbraca totul cu crema si se orneaza cu fasiile de morcov.