contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Cu Mere Si Prune

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Este toamna deja, se simte in aer , se vede pe campuri,o simt animalele, o simtim si noi.
Nu-mi pare rau ca a venit, ador toamna,mai ales zilele acelea caldute cand poti sta relaxat cu o carte in mana, iar razele soarelui iti mangaie obrazul fara al arde.
Toamna mai mult ca oricand copilul din mine se trezeste, e vremea scolii, e vremea unui nou inceput.
Si ca un omagiu adus toamnei am pregatit o prajiturica simpla cu ce natura a fost buna sa ma binecuvanteze.
Prunele au fost ultimile culese din copac , o ofranda a verii adusa toamnei.
Pentru a pune in aplicare am avut nevoie de :
125 unt( moale)
100-125 gr zahar
2 oua
150 gr faina
1 lingurita praf de copt
2 linguri smantana
2 mere
6 prune
50 gr stafide
100 gr fulgi de migdale
zeama lamaie
Prunele proaspete se pot inlocuii cu cele uscate, daca va place mai dulce prajitura puneti mai mult zahar mie mi-a fost suficient doar 100 gr, iar stafidele puteti si pe ele sa le folositi in cantitate mai mare(pana la 100gr).Eu si de data aceasta am folosit faina de alac,dar merge si cu faina normala. Migdalele se pot inlocuii cu alune de padure macinate
Untul l-am pus in robot si l-am batut/frecat cu zaharul pana a capatat consistenta unei creme.Am adaugat apoi ouale pe rand,amestecand dupa fiecare apoi am  adaugat faina amestecata cu praful de copt.La final dupa ce toate ingredientele au fost incorporate am adaugat smantana.
Merele le-am spalat si am scos cotorul, apoi le-am taiat felii,dar fara a ascoate coaja.Le-am stropti cu putina zeama de lamaie ca sa nu oxideze. Am scos samburii prunelor si apoi pe aceastea le-am taiat bucatele. Stafidele le-am pus la inceput pana sa ma apuc de prepararea aluatului impreuna cu o lingura de Marsala la "marinat", se poate folosii esenta de rom sau se lasati asa uscate. Jumatate din mere, prunele si stafidele se pun peste aluat si se amesteca.
Se unge o tava cu circumferinta de 24(eu am avut una de 20) cu unt si se presara cu pesmet si se adauga aluatul,
nivelam si adaugam restul de mere si migdale(cine doreste)
Se la cuptorul preincalzit la 200 grade si se lasa 30-35 minute.Eu la inceput acopar tava cu folie de aluminiu pentru a evita sa se rumeneasca prea repede, la jumatatea timpului o scot. Proaspat scoasa din cuptor
O aroma atat de placuta emana ca abia m-am abtinut sa nu o tai fierbinte
Merele putin uscate dar totusi suculente, migdalele aurii si crocante....
Aluatul pare un pic umed,dar nu este
Servita alaturi de un ceai este perfecta.
Si inca o bucatica
Si cum imi place toamna si am tot pomenit de asta am sa inchiei cu o poezie pe care eu o indragesc tare mult.
 "Cad frunzele, cad ca din departare,
 de parca vestejesc gradini în ceruri,
 cu gesturi de negare cad, de-a rîndul.

 Iar noptile, cum cade greu pamîntul
 din toate stelele, într-o însingurare.
 Noi toti cadem. Si mîna asta, iata.
 Caderea, vezi, e-n toti si în oricine,

 Si totusi, este Unul care tine
 nespus de blînd, pe mîini, caderea toata."
Rainer Maria Rilke - Toamna