contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prăjitură Cu Mere și Nuci

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
DSC02871
O prajitura, sa zicem, improvizata :)
Pregatita pentru provocarea lunii noiembrie "Dulce Romanie". Sper sa va placa combinatia, desi, prajitura in sine e facuta cam dupa ureche, in sensul ca, ce mi-a placut aia am pus in compozitie.
Ca sa ma lungesc un pic cu povestea, in tinerete nu ma interesau prea mult prajiturile cu nuca... S-a schimbat situatia, considerabil :) (In curand voi posta o minune de tort cu nuci, fara faina, fiti pe faza). Asa. Crema de vanilie e preferata mea, cand eram mica o puneam pe mama sa-mi faca crema sa mananc pe saturate. Merele plac tuturor, deci si mie. Iar frisca, hmm, oricand, cu placere.
Bun, acum ca v-am desconspirat aspectul general al prajiturii si v-am (probabil) plictisit, va prezint si ingredientele.
Blat 1: 2 oua,
3/4 cana zahar, un praf de sare,
3 mere,
1/2 ceasca ulei,
1 ceasca lapte,
3 linguri cacao,
1/2 plic praf de copt,
cca 2 cani faina.
Blat 2:
4 albusuri,
4 linguri zahar,
1,5 linguri faina,
80 g nuci macinate,
un praf de sare.
Crema: 4 galbenusuri,
3-4 linguri zahar,
2,5 linguri faina,
400 ml lapte,
esenta de vanilie,
50 g unt.
Intai mixez bine ouale intregi cu zaharul si un praf de sare, pana se albesc si isi maresc volumul. Adaug uleiul si laptele, apoi cacaua impreuna cu faina cernuta si praful de copt. Incorporez usor merele curatate de coaja si rase (merele, in prealabil, le-am stropit cu zeama de lamaie si le-am presarat cu scortisoara). Torn aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si coc blatul cca 35 de minute, la 175 de grade.
Pentru crema mixez galbenusurile cu zaharul si faina apoi torn laptele, amestecand in continuare. Pun compozitia la fiert (eu folosesc o oala cu fund dublu). Amestec cu grija, sa nu se formeze cocoloase. Cand incepe sa se ingroase dau oala deoparte si las la racit.
Repejor la blatul de albus: mixez zdravan albusurile cu un praf de sare. Adaug si zaharul; in bezeaua formata incorporez faina amestecata cu nuca macinata. Amestec usor si torn compozitia in tava. Nu las mult tava in cuptor, mai ales ca e deja bine incins (sa nu credeti ca am uitat de primul blat, e deja scos din cuptor si pus la racorit pe un gratar :D). Cand se aureste pe margini blatul al doilea il scot cu grija, la racorit.
Ei, gospodina minune care este (adica sunt), intre timp a pus in crema si esenta de vanilie si untul (am amestecat pana s-a topit acesta din urma).
Ok, toate-s racorite, deci purced la asamblarea prajiturii.
Peste blatul cu mar pun crema, apoi blatul de albus.
DSC02862
Deasupra intind rapid niste frisca (facuta dintr-o cana de smantana, de la vecina :D).
Sincer, barbata-meu a fost cam sceptic, dar pana la prima bucata :))
DSC02863
Ehei, nu disperati, vine si hreanul ici pe blog!