Prajitura Cu Mere Si Crema De Vanilie
articol scris de alexa blog bunatati-delicatese.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Umplutura de mere:
1,2 kg mere decojite
2-3 plicuri zahar vanilat
1 lingurita scortisoara
Blatul:
6 oua
160 g faina
150 g zahar pudra
1 pachet prah de copt
4 linguri de apa
1050 ml lapte
3 pachete pudding de vanilie
6 linguri zahar tos
200 ml frisca
7 g gelatina
Decor:
100 ml frisca(optional)
praf de scortisoara
Mod de preparare:
Curatam merele de coaja, le cantarim si apoi le dam pe razatoare. Amestecam cu zaharul vanilat si cu o lingutita de scortisoara. Intr-o tava cu peretii detasabili, punem folie de aluminiu peste care asezam merele rase, presandu-le bine cu o lingura.
Pregatim pandispanul care trebuie sa fie mai consistent. Freacam galbenusurile cu zaharul pudra, pana devin cremoase ca o spuma, apoi adaugam treptat si cele patru linguri de apa rece amestecand continuu. Adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt. Albusurile le batem separat cu putina sare pana devin ferme. Se incorporeaza treptat peste galbenusuri. Trebuie sa avem un aluat fluid care se rastoarna uniform peste merele din tava.
Bagam in cuptorul preincalzit la 180 °C, pentru 40-50 de minute.
Cat este blatul in cuptor facem crema de vanilie din 3 plicuri de pudding, respectand intructiunile de pe plic, doar cantitatea de lapte este mai putina, pentru ca sa ne iasa o crema mai tare. Se lasa la racit cu o folie de plastic deasupra ca sa nu faca crusta. Se bate frisca si se incoporeaza in crema cu ajutorul unui mixer. Punem la incalzit gelatina hidratata in 2 linguri de apa. Se iau 2 linguri din crema si se amesteca cu gelatina, sa se omogenizeze, dupa care se adauga in toata crema.
Cand trece testul cu scobitoarea aluatul este gata. Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca bine in tava, cand s-a racit bine se ratoarna pe un platou si se scoate cu grija folia de aluminiu (eu nu am avut rabdare asa ca am rasturnat si dezlipit folia cu merele inca fierbinti, am grabit astfel racirea).
Asezam peretele detasabil al formei in jurul prajiturii si turnam crema peste mere, niveland cu o spatula. Se da prajitura la rece 2-3 ore.