contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prăjitură Cu Mere și Cacao…

articol scris de papalaile blog

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

A venit timpul să scriu și despre prăjitura cu mere și cacao pe care am pregătit-o în a doua zi de cooking show.

Am ales mere pentru că merele ne sunt cele mai la îndemână fructe de toamnă în general. Sigur că eu aș fi făcut o tartă, dar câte tarte să fac pentru a obține 100 de porții și de câte forme de tarte aș fi avut nevoie…? Am abandonat ideea de tartă dar nu de tot, pentru că mi-am amintit de rețeta asta de prăjitură cu mere și cacao pe care am văzut-o la Adi Hădean și pe care am făcut-o și eu de două ori și este tare bună și seamănă cumva cu o tartă.

Înainte să trec la rețetă vă mai zic că pozele sunt de la cooking show și că deși în poze se văd niște tăvi mari eu vă dau ingredientele pentru o tava mai mică de 20 cm x 30 cm.

Am început cu aluatul pentru că trebuie să stea obligatoriu la rece. Mai întâi am topit pe baie de aburi 250 gr unt. Am avut grijă că în acest proces untul să nu se încălzească foarte tare, ci doar să se topească.

Am cernut 500 gr făină albă (în rețetă era făină integrală și așa am făcut-o și eu acasă), 1 plic praf de copt, 15 gr cacao neagră. Am mai adăugat 75 gr zahăr.

Când untul topit s-a răcorit l-am turnat peste amestecul cu făină și apoi am început să frământ cu mâinile. Pe rând am adăugat și 2 ouă (dacă ouăle sunt mici se pun 3).

Se frământă până se obține o bilă de aluat. Pentru răcirea mai rapidă puteți forma două bile de aluat de la început pe care le înveliți în folie alimentară iar apoi le mai aplatizați cu podul palmei. Se lasă la congelator cam 45 de minute.

În timpul în care eu m-am ocupat de toate tranșele de aluat niște fete drăguțe foc au curățat și ras merele. Acasă eu am procedat așa: am scos cotoarele de la mere, am curățat apoi merele de coajă și le-am ras. Din când în când am stropit merele cu zeamă de lămâie să nu oxideze. Pentru o tavă sunt necesare cam 1,5 kg mere. Dacă merele sunt mari treaba merge mai ușor. Dacă merele sunt mici, cantitatea de cotoare crește și deci de mere rase scade și atunci o să fie nevoie de vreo 2 kg de mere.

Merele rase le-am amestecat cu 100 gr zahăr. Aici depinde de cât de dulci sunt merele și de cât de dulce vreți să fie prăjitura. Merele cu zahăr își lasă zeama pe care o storc luând grămăjoare între palme strângându-le. La cooking show la treaba cu stors merele m-a ajutat desigur Cip :D

După ce merele au fost stoarse le-am amestecat cu 1 plic de scorțișoară măcinată. Desigur se pune după gust.

Am trecut apoi la partea cea mai grea și anume la întins aluatul. În general nu e o treabă grea asta, dar la cooking show nu am avut prea mult timp la dispoziție pentru răcit aluatul și nici un sucitor suficient de mare. Am scos-o totuși la capăt mai mult decât onorabil.

Am scos deci de la congelator una din cele două bile de aluat. Am scos-o și din folie și am pudrat-o cu făină. Am așezat-o între două foi de copt și am întins-o cu sucitorul. La faza asta iar am avut nevoie de ajutor să-mi țină cineva de foile de copt care alunecau pe masă :D

La cea de a doua tavă m-a ajutat Georgiana de la Sisters’ Kitchen venită să ne vadă și să ne susțină pe mine și pe Mihai.

Odată aluatul întins se mută cu ajutorul sucitorului (sau al foii de copt) în tavă.

Pe deasupra se pun merele cu scorțișoară.

și peste ele se rade pe răzătoarea mare cea de a doua bilă de aluat care a rămas în congelator până la acest moment.

Cu cât aluatul e mai rece cu atât este mai ușor de ras.

Înainte să băg tava cu prăjitura la cuptor am împrăștiat pe deasupra fulgi de migdale.

La cuptor prăjitura stă cam 40 de minute la 180 de grade.

Ultimele 5 minute puteți da focul mai mare pentru rumenire :)

Când e gata se taie

și se pudrează cu zahăr.

Ar trebui lăsată să se răcească. Eu nu am reușit să conving oamenii acolo :) )

Cam asta este.

Este bună rău, asta este părerea mea și a celor care au mai mâncat din ea :D

V-o recomand cu căldură!

Related posts:

  1. Plăcintă cu mere…
  2. Tarta cu mere…
  3. Scones cu mere și scorțișoară…