Prajitura Cu Mere Si Bezea
articol scris de nelusuru blog cumimiinbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Recipe by Gabi Cara
O prajitura care noua ne place foarte mult,mai ales acum cand sunt mere din abundenta in piete.
Avem nevoie de:
-2kg (aprox)de preferinta soiul ionatan care se spala,se curata,se dau pe razatoarea mare si se calesc cu zahar,(cantitatea dupa preferinta)pana scade apa din ele.Cand sunt gata, se adauga scotisoara.
Apoi:
- 5 oua
- 250g zahar + 5 linguri zahar
- 180ml ulei
- 125ml apa clocotita
- coaja rasa de la o lamaie(eu am pus de portocala)
- drojdie cat o nuca mica
- 10g praf de copt(un pliculet) stins cu zeama de lamaie(portocala)
- faina cat cuprinde, ca la chec, coca sa faca falduri atunci cand curge
Se separa ouale;cele 5 galbenusuri se freaca cu 250g zahar, pana se albesc.Apoi se adauga uleiul cate putin,apoi apa clocotita usor,mixand energic.
Adaugam drojdia (cand compozitia este calduta) si praful de copt stins .
Se pune faina, atat cat este necesar ca aluatul ca curga in falduri.
Compozitia se pune in tava unsa cu unt si deasupra se pun merele calite.
Se coace la 180 grade si inainte sa fie gata (ea se rumeneste usor) se scoate din cuptor si se pune bezeaua facuta din cele cinci albusuri cu cinci linguri de zahar.
Se da iar la cuptor pana bezeaua devine aurie.
Cand se raceste,siropul de mar iese prin bezea.