Prajitura Cu Mere, Nuca Si Un Pic De Caramel. Mai De Ruga, Asa :)
articol scris de Delia blog mancarurisimple.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Poza, decat. Cum am hansamblat-o, mai incolo un pic.
O prajitura incropita dupa pofte si in functie de cum am crezut eu ca s-ar potrivi ingredientele. Are foietaj crocant, blat pufos cu nuca si mere, o crema de caramel si una cu unt, smanatana, miere si nuca.
Foietajul se ajusteaza in functie de tava in care veti coace blatul, trebuie sa aiba aceeasi dimensiune. Poate fii decupat si rotund, de ce nu, daca vreti un tort. Se coace la foc mare pana se rumeneste frumos. Odata racit, se taie pe mijloc pentru a obtine 2 foi, baza prajiturii si foaia de deasupra cremei cu unt. Cu atentie si rabdare, veti avea doua foi intregi, si nu sfaramate.
Eu am folosit o tava de 21x24, deci micuta, la care sunt adaptate si cantitatile ingredientelor pentru prajitura.
Blatul cu mere si nuca:
Blatul cu mere si nuca:
100 g unt
100 g faina
100 g nuca macinata fin
2 oua
2 linguri de miere
2 linguri de zahar pudra
1 lingurita praf de copt
50 ml Sherry - eu am pus visinata
1/2 lingurita scortisoara
Mere, cat sa acopere fundul tavii, taiate in bucati. Mie mi-au intrat 5 mere, nici mari, nici mici. Nu mai stiu cum se cheama soiul, romanesti au fost. N-am mai mancat de mult asa mere bune, dulci-acrisoare si foarte ferme, exact cum imi plac mie.
Dupa ce-s taiate cuburi, se lasa la scurs cu zahar si zeama de lamaie. Eu am vrut bucati intregi in prajitura, le-am tras la tigaie cu adaos de zahar si unt. Le-am lasat la foc potrivit cat sa se inmoaie usor la exterior, apoi am dat focul la mic Au mai stat pe foc aprox 5 minute. Am mai amestecat din cand cand.
Pentru blat, se freaca untul moale cu mierea si zaharul, apoi se adauga ouale pe rand, mixand dupa fiecare. Se adauga nuca, visinata, se omogenizeaza bine; urmeaza faina amestecata cu praful de copt si scortisoara, cernuta direct in amestecul cu unt. Se amesteca bine cu telul si gata.
Se rasfira merele pe fundul tavii, tapetata cu hartie de copt - eu am presarat si niste nuca macinata inainte sa pun merele, daca tot mi-a ramas. Se toarna aluatul peste mere si se da la copt, la 180 de grade, pentru 30-35 de minute.
Crema cu unt:
200 g unt
5 linguri cu varf de smantana
3 - 4 linguri nuca macinata
2 linguri miere
2 linguri zahar
esenta de rom
Desigur, gustati crema si potriviti de dulce. Sau, daca o vreti mai fluida, mai adaugati smantana. Se freaca untul moale cu zaharul si mierea, apoi se adauga gradual smantana, nuca, romul.
Caramelul:
150 g zahar
30 g unt
75 ml lapte
2 linguri de amidon
Se pune zaharul la caramelizat. Cand e topit uniform, se adauga untul. Se da la o parte de pe foc si se toarna laptele cu amidon, amestecand energic. O sa faca bulbuci, asa ca pastrati oaresce distanta si folositi o lingura cu coada lunga. Se pune la loc pe flacara si se mai lasa la foc mic pana incepe sa clocoteasca usor, amestecand continuu. O sa vedeti ca se ingroasa destul de repede.
Blatul cu mere se rastoarna pe o tava, cu merele-n sus. Pe alta tava, cea pe care va fi asamblata prajitura, se asaza foietajul de la baza. Peste acesta se niveleaza caramelul cald, altfel o sa fie greu de intins pentru ca prinde consistenta gelatinoasa. Ceea ce-i bine pentru prajitura asta, de altfel.
Peste caramel vine blatul cu mere. Eu l-am rasturnat initial pe o tava de plastic rotunda si marisoara, destul de flexibila si l-am plasat incet si cu grija peste foietajul cu caramel. Se intinde apoi uniform crema cu unt si se asaza deasupra a doua foaie crocanta, presand - o usor ca sa adere la crema. Se da la frigider, cel mai bine peste noapte, sau cateva ore bune. Eu am taiat-o dupa o ora, dar evident ca nu era cazul. Se cam dezintegreaza si se taie urat daca nu sta destul la rece.
Si asta-i prajitura. Mie-mi place, desi, de regula nu fac dulciuri din astea care cer timp sau creme untoase. Crema asta o tin minte de pe la rugi si vreau sa zic ca o detestam in copilarie. Ei bine, combinata cu ce trebuie da chiar bine in prajitura. Apropos, daca nu aveti chef sa faceti caramelul, puteti unge foietajul de la baza cu un gem mai acrisor, cum ar fi cel de caise. Sau chiar de mere, ca sa aveti mere cu texturi diferite. Ar merge chiar mai bine cu gem, daca stau sa ma gandesc.
Caramelul:
150 g zahar
30 g unt
75 ml lapte
2 linguri de amidon
Se pune zaharul la caramelizat. Cand e topit uniform, se adauga untul. Se da la o parte de pe foc si se toarna laptele cu amidon, amestecand energic. O sa faca bulbuci, asa ca pastrati oaresce distanta si folositi o lingura cu coada lunga. Se pune la loc pe flacara si se mai lasa la foc mic pana incepe sa clocoteasca usor, amestecand continuu. O sa vedeti ca se ingroasa destul de repede.
Blatul cu mere se rastoarna pe o tava, cu merele-n sus. Pe alta tava, cea pe care va fi asamblata prajitura, se asaza foietajul de la baza. Peste acesta se niveleaza caramelul cald, altfel o sa fie greu de intins pentru ca prinde consistenta gelatinoasa. Ceea ce-i bine pentru prajitura asta, de altfel.
Peste caramel vine blatul cu mere. Eu l-am rasturnat initial pe o tava de plastic rotunda si marisoara, destul de flexibila si l-am plasat incet si cu grija peste foietajul cu caramel. Se intinde apoi uniform crema cu unt si se asaza deasupra a doua foaie crocanta, presand - o usor ca sa adere la crema. Se da la frigider, cel mai bine peste noapte, sau cateva ore bune. Eu am taiat-o dupa o ora, dar evident ca nu era cazul. Se cam dezintegreaza si se taie urat daca nu sta destul la rece.
Si asta-i prajitura. Mie-mi place, desi, de regula nu fac dulciuri din astea care cer timp sau creme untoase. Crema asta o tin minte de pe la rugi si vreau sa zic ca o detestam in copilarie. Ei bine, combinata cu ce trebuie da chiar bine in prajitura. Apropos, daca nu aveti chef sa faceti caramelul, puteti unge foietajul de la baza cu un gem mai acrisor, cum ar fi cel de caise. Sau chiar de mere, ca sa aveti mere cu texturi diferite. Ar merge chiar mai bine cu gem, daca stau sa ma gandesc.