Prajitura Cu Mere La Tava
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
...sau pe tipsie, cum zicea buna mea (si toti banatenii :P)
...nu, nu am uitat de Pasca, hihi, dar pana o "finalizez" m-am gandit ca v-ar prinde bine o prajitura rapida si delicioasa cu mere, mai ales ca e de post (asta fiind, probabil, ultima reteta de post din primavara asta)
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 500 g. faina
- 250 g. margarina (rece)
- 1 varf de cutit sare
- 2 linguri zahar
- 1 plic praf de copt (10 g.)
- 150 ml. apa calduta
Pentru umplutura:
- 8 mere
- 2 lingurite scortisoara
- 10 linguri zahar
- 6-8 linguri gris
Pentru ornat:
- zahar pudra
Mod de preparare:
Se cerne faina si praful de copt si se framanta, intr-un castron incapator, cu margarina, taiata bucatele. Se adauga zahar, sare si apa calduta si se framanta in continuare, pana cand aluatul se desprinde de pe maini (nu dureaza mult :P). Daca aveti timp, infoliati-l si lasati-l la frigider pentru cca. 10-15 minute ;)
Se imparte aluatul in doua:
Se intinde jumatate din el in forma dreptunghiulara, pe o planseta infainata:
...si se transfera in tava tapetata cu hartie de copt.
Se presara deasupra, cat mai uniform, 3, 4 linguri de gris:
Se decojesc si se rad merele pe razatoarea mare; se stropesc cu putina zeama de lamaie ca sa nu se innegreasca si se amesteca cu zahar si scortisoara. E foarte important sa faceti asta doar in momentul in care intindeti aluatul, deoarece merele in combinatie cu zaharul lasa prea multa zeama, fapt ce va poate compromite aluatul ;)
Se intinde compozitia de mere peste aluatul din tava, se presara restul de gris, si se acopera cu cealalta jumatate de aluat, intinsa la fel ca prima. Se inteapa cu o furculita din loc in loc pentru ca aburii sa-si faca loc nestingheriti :P, si sa nu umfle aluatul:
Se da prajitura la cuptor (incalzit in prealabil), la 180 grade C. (foc potrivit) pentru cca. 30-35 de minute:
Se lasa la racit si se feliaza, dupa plac :)
Se pudreaza cu zahar pudra si se serveste...nu chiar fierbinte, desi tentatia e mare :)))
E o prajitura foarte buna, sper s-o incercati!!! :)
Eu am facut-o seara si ma bucur enorm ca am fotografiat-o rapid, caci pana dimineata n-a prea ramas mare lucru :P
P.S. In acelasi mod o puteti face si cu dovleac ;)