Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Lili fiind o colega de-a mea :)
Luna aceasta gatim cu mere si/sau cartofi, de preferinta de la producatorii locali. Pentru provocarea lunii ianuarie Dulce Romanie, gazduita de Andra, am pregatit o prajitura cu mere. Merele sunt din pomii din curtea noastra, puse la pastrare in beci pe timpul iernii.
Iata-le, abia scoase la lumina; inca nu le spalasem :D
Intai mi s-a povestit reteta; m-a atras, am solicitat-o si am pregatit-o. Tare buna mi s-a parut.
Ingrediente:
2 cani cu faina, 1 si 1/2 cana zahar, 1 praf de copt, sare (un praf), 1 lingurita de scortisoara.
2 oua, 1/2 cana cu piure de mere, 1/2 cana ulei, esente.
Eu mi-am pregatit piureul de mere: am curatat si taiat bucati 5 (chiar 6) mere, le-am presarat cu zahar (nu mult, cca 1 lingura si jumatate), le-am acoperit cu apa si le-am tras un clocot, pana s-au inmuiat. Apoi am zdrobit bucatile de mar.
Ouale le batem bine, cu uleiul si esentele, folosind un tel (in forma de para). Incorporam si piureul de mere.
Amestecam faina cu zaharul, praful de copt, sarea si scortisoara.
Combinam cele doua amestecuri, obtinand un aluat mai gros. Mie chiar mi s-a parut o idee cam gros si am diluat cu doua linguri din zeama ramasa de la merele fierte pentru piure.
Incorporam in aluat mere taiate cubulete (tot vreo 5-6) si o jumatate de cana de nuci, zdrobite cu sucitorul. Ei, aici eu am exagerat cu nuca, am pus mult mai multa :)
Turnam amestecul in tava...
... si presaram deasupra niste zahar amestecat cu scortisoara. Zaharul acesta se va carameliza, formand o crusta tare buna.
Coacem prajitura la 180 de grade, in cuptorul preincalzit. Eu am tinut-o in cuptor vreo 35-40 de minute.
Cam asa arata.
Mi-a placut tare mult crusta formata deasupra.
Daca doriti puteti orna prajitura cu frisca.