contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Cu Gem

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
  Prajitura cu gem este o prajitura arhicunoscuta pe care, probabil, toate mamele si bunicile noastre au facut-o nu odata ci de mai multe ori. Ceea ce a facut-o farte cunoscuta este faptul ca este o prajitura foarte simpla si cu ingrediente la indemana oricui. Bunica o facea in zilele de iarna cand camara era plina de tot felul de dulceturi, insa de cele mai multe ori ne-o facea cu gem de gutui si tare mult ne mai placea...
Ingrediente:

-9 linguri zahar,
-6 linguri de ulei,
-9 linguri lapte,
-1 ou,
-coaja rasa de lamaie,
-o lingurita praf de copt (sau bicarbonat de sodiu stins cu putina zeama de lamaie),
-faina cat cuprinde,
Umplutura
-un borcan gem(de 400 g) de prune, gutui, etc.,
-2 linguri stafide(cca 50 g),
-o esenta rom,
-nuca tocata(cam 100 g),

Preparare:

   In primul rand se aprinde cuptorul si se prajeste putin la foc mic nuca tocata in bucatele mici. Stafidele se pun la hidratat in esenta de rom si se trece la preparatul prajiturii.
  Se mixeaza oul intreg cu zaharul pana ce acesta se topeste apoi se incorporeaza putin cate putin uleiul.
  Se adauga laptele, apoi coaja de lamaie si in final bicarbonatul stins (sau praful de copt). Se framanta cu faina pana se obtine un aluat care poate fi intins in foaie. Din acest aluat se opreste cam o mana care se framanta in faina in continuare pana devine tare, bun de dat pe razatoarea cu gauri mari.

 Intr-o tava unsa si tapetata (20/28) se aseaza aluatul intins in foaie de cca 1 cm. Se da la cuptor 10-15 min dupa care se scoate si se aseaza umplutura de gem, nuci tocate, pe care le-am prajit putin si stafidele hidratate in rom.
  Prajitura se poate umple si cu  gem simplu iar daca consistenta acestuia este mai moale se presara aluatul cu 2 linguri de pesmet ca sa absoarba lichidul rezultat prin incalzirea gemului.
  Aluatul care l-am oprit si in care am incorporat faina mai multa pana devine foarte tare il razuim deasupra prajiturii  si se da din nou la cuptor pana se rumeneste deasupra.
 Prajitura cu gem se taie cat inca este calda si se serveste pudrata cu zahar pudra...