Prajitura Cu Fructe 3
articol scris de stelacraciun blog retete-prajituri.net
Reteta Prajitura cu fructe 3
Varianta I.
Ingrediente : 300 g faina, 150 ml untdelemn, 250 g zahar, 100 ml lapte, 4 oua mari sau 5 oua mijlocii, coaja de lamiie si portocala, 15 ml rom, un virf de lingurita sare, o lingurita praf de copt sau bicarbonat de sodiu sau de amoniu (amoniac alimentar), 1 kg fructe, 50 g gris sau pesmet, vanilie.
Se tapeteaza o tava de circa 26/40 cm cu margarina si faina. Fructele se pregatesc, ca in retetele precedente si se amesteca cu pesmetul sau grisul.
intr-un lighenas de 2—3 1, se freaca galbenusurile cu 100 g zahar, cu coaja de lamiie si portocala sau cu o lingurita cu virf de gem din coji de portocale si cu sarea, se adauga untdelemnul, treptat, in suvoi subtire (ca la maioneza), amestecind mereu cu lingura si, apoi, laptele. Albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul tos si romul, deodata (nu zeama de lamiie, deoarece jumatate din compozitie trebuie sa mai stea si exista praf de copt in aluat) si se bat in continuare, pina cind se intaresc din nou. Albusurile se desarta peste compozitia cu untdelemn, se amesteca cu telul de citeva ori, usor, prin rasturnare, apoi se adauga faina cu praful de copt sau amoniacul carbonic si se amesteca, usor, tot prin rasturnare, pina cind se incorporeaza. Jumatate din aceasta compozitie se desarta in tava si se niveleaza. Se coace la foc mijlociu, cea 20 minute, in cuptorul bine incalzit dinainte, pina se rumeneste putin. Dupa ce s-a scos din cuptor, foaia se presara cu o lingura de’ gris si apoi se asaza fructele uniform (zahar nu se pune). Compozitia care a ramas se desarta peste fructe, in mai multe gramezi care, apoi, se niveleaza; se da la cuptor in continuare, cea 30 minute, la foc mijlociu, ca sa se moaie si fructele. Daca se rumeneste prea tare, focul se mai reduce.
Prajitura se lasa sa se raceasca in tava, se pudreaza cu zahar si vanilie si se taie in bucati.
Varianta II
Ingrediente: 350 g faina, 100 ml untdelemn, 200 ml lapte, 250 g zahar, 4 oua mari sau 4 mijlocii si un albus (ramas), coaja si zeama de la 1/2 lamiie, un plic cu zahar vanilat, un plic cu praf de copt sau o lingurita cu virf bicarbonat de sodiu sau de amoniu,1/2 lingurita sare fina, 750 g fructe, 50 g pesmet.
Mod de preparare
intr-un lighenas, se freaca galbenusurile cu 100 g zahar, cu sarea, coaja de lamiie si vanilia, se adauga untdelemnul in fir subtire, ca la maioneza, apoi laptele si faina, impreuna cu praful de crescut, amesteeindu-se bine cu lingura, pina cind se desfac toate cocoloasele; aluatul va fi moale. Albusurile se bat spuma, apoi se adauga restul de zahar si o lingura cu zeama de lamiie si se bat in continuare, pina cind se intaresc din nou, ca o zapada. Spuma se
desarta peste compozitia cu faina, se aduna tot albusul de pe vas cu lopa-tica din plastic si, numai pe urma, se amesteca cu telul, prin rasturnare, de jos in sus, pina cind se omogenizeaza. Compozitia se desarta, imediat, in lungu! tavii, tapetata cu margarina solida si faina (se aduna repede de pe vas), se niveleaza si se presara fructele uniform, pe toata suprafata (fructele amestecate cu pesmetul vor intra in aluat, fara sa cada la fund). Tava se introduce in cuptorul bine incalzit dinainte, la foc mijlociu, uncie se tine 30— 40 minute. Nu se deschide cuptorul 20 minute.
Prajitura se lasa in tava sa se raceasca, se pudreaza cu zahar pudra si zahar vanilat si apoi se taie in bucati.
Prajitura va creste frumos si va fi foarte pufoasa, daca se introduce in cuptor in 2—3 minute, dupa ce praful de copt din faina s-a amestecat cu zeama de lamiie din albus.
Daca se pune rom in loc de zeama de lamiie, se poate lucra mai incet, deoarece praful de crescut se va descompune numai la caldura, dupa ce compozitia se introduce in cuptor.