Prajitura Cu Crema Si Nuci Caramelizate
articol scris de barthajanos blog retetevegetale.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente foaia l
4 oua, 100g zahar, 1 lingura rom, 2 linguri faina, 3 linguri nuca macinata, 1 lingura margarina, 1 lingura faina pentru tapetat tava.
Mod de preparare foaia 1
Bati albusurile spuma, apoi adaugi zaharul si romul si bati in continuare pana se intareste bezeaua. Incorporezi pe rand galbenusurile, faina si nucile, amestecand usor, de jos in sus. Torni compozitia intr-o tava de 26/44 cm, unsa cu margarina si tapeta cu faina si o coci timp de 25 de minute, apoi rastorni foaia pe un servet umezit si o intorci, ca sa nu se lipeasca.
Ingrediente pentru foaia ll 300g faina, 150g unt, 100g smantana, 50g zahar, 1 ou, 1 praf de sare, 1 plic praf de copt, coaja rasa de lamaie.
Mod de preparare foaia ll Freci spuma untul moale cu zaharul, apoi adaugi oul, smantana, sarea si coaja de lamaie. Incorporezi faina amestecata cu praful de copt si framanti putin aluatul. Intinzi o foaie pe care o coci timp de 30 minute pe spatele tavii in care ai copt si foaia l, presarat cu faina.
Ingrediente pentru nucile caramelizate
200g miez de nuca tocat, 150g zahar tos, 1 lingurita ulei.
Caramelizare nuci
Pui zaharul intr-o tigaie la foc mic si amesteci repede cu coada lingurii de lemn din momentul in care apare primul punct de caramel, pana cand tot zaharul se topeste si se caramelizeaza usor, fara sa se arda. Inchizi focul, adaugi nuca tocata si amesteci bine sa se glaseze toate bucatelele.
Scoti bulgarele de caramel cu nuca pe o farfurie intinsa, unsa cu ulei, il lasi sa se raceasca si il bati cu muchia ciocanului de snitele. Bucatile mai mari le pastrezi, iar restul macini prin masina de nuca.
Scoti bulgarele de caramel cu nuca pe o farfurie intinsa, unsa cu ulei, il lasi sa se raceasca si il bati cu muchia ciocanului de snitele. Bucatile mai mari le pastrezi, iar restul macini prin masina de nuca.
Ingrediente pentru crema
3 oua, 100g zahar, 300g unt, 1 lingura rom sau cateva picaturi esenta de rom.
Mod de preparare crema
Bati zaharul cu ouale la bain-marie pana se ingroasa compozitia, apoi o lasi sa se racoreasca si incorporezi untul moale, romul si caramelul macinat.
Ingrediente pentru sirop
50g zahar, 100 ml apa, 2 linguri rom sau 1/2 fiola esenta rom.
Mod de preparare sirop
Fierbi apa cu zaharul, lasi sa se raceasca si adaugi romul sau esenta de rom si insiropezi foile. Mod de asamblare prajitura Asezi pe un platou foaia ll, intinzi 2/3 din crema, acoperi cu foaia l, o ungi cu restul de crema si presari bucatele de caramel nemacinate. Lasi prajitura la rece 2-3 ore, apoi o portionez.