Prajitura Cu Crema De Unt
articol scris de TeoBucatar blog teobucatar.blogspot.com
Prajitura cu crema de unt este una din preferatele mele deoarece are blat de caramel si mi se pare ca tare se "asorteaza"acestea doua. Desigur, este chestiune de gusturi insa s-ar putea sa imi dati dreptate.Reteta originala nu continea gem insa eu am adaugat(de cirese) ca sa semene cu ceva ce cumparam de la supermarket, ceva deosebit de gustos.
Ingrediente(pentru 6 portii):
Blat
-2 oua,
-100ml lapte,
-200 g zahar,
-100 ml ulei,
-250 g faina,
-2 lingurite praf de copt,
Crema:
-250 g unt,
-100 g zahar pudra,
-75 ml lapte condensat,
-2 linguri coniac,
-3 pliculete zahar vanilat,
-200 g gem de cirese,
Preparare:
Jumatate din cantitatea de zahar, adica 100 g se caramelizeaza intr-un vas si se stinge cu 75 ml apa, lasandu-se sa se topeasca. Intr-un castron se freaca ouale cu restul de zahar si se toarna uleiul cate putin sa se incorporeze bine. Se amesteca aceasta compozitie cu laptele, caramelul racit si la sfarsit cu faina in care s-a incorporat praful de copt. Se toarna amestecul intr-un vas uns si tapetat si se da la cuptor 30-4o min(se incearca cu scobitoarea). Dupa ce s-a racit se taie in doua.
Pentru crema se freaca spuma untul, care a stat la temperatura camerei, cu zaharul pudra si zaharul vanilat. Laptele condensat si coniacul se adauga cate putin ca sa nu se taie crema.
Pe prima foaie de blat se intinde crema de unt iar peste ea un strat de gem de cirese(caise,etc). Se aseaza a doua foaie si deasupra se imbraca in crema, se orneaza si se tine la rece cateva ore.
Aroma de caramel a blatului se imbina perfect cu crema de unt care, desi e destul de dulce, este atenuata de prezenta gemului acrisor.