Prajitura Cu Crema De Lamaie
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am pregatit aceasta prajitura de Craciun dupa reteta Sandei Jurcovan. E gustoasa, are aerul acela fresh de citrice, pare greu de facut dar nu este. Mie mi-a luat doua zile: in prima am facut pandispanul, foile si crema de galbenusuri, in a a doua zi,m-am ocupat de sirop, crema doar am amestecat-o cu untul, le-am asamblat toate laolalta iar, in final, am facut si glazura. Le-am asamblat in aceeasi zi si am bagat-o la frigider caci are nevoie de timp (minim o zi) sa se patrunda de sirop si arome si sa se fragezeasca.
Pandispanul:
- 4 oua mari
- 100 gr. zahar
- 80 gr. faina
- 15 ml zeama de lamaie
Separam albusurile de galbenusuri. Intr-un bol, amestecam cele 4 galbenusuri cu zaharul, faina si zeama de lamaie. In alt bol, batem albusurile spuma, apoi incetul cu incetul adaugam crema degalbenusuri,mestecand cu grija de jos in sus in cerc ca sa nu distrugem bulele din spuma de albus. Am tapetat o tava cu foaie de copt, am turnat aluatul si am bagat la cuptoru deja incins, dureaza circa 20 de minute pana se face la foc potrivit. Testam daca e gata cu faimosul test al scobitorii. Lasam pandispanul sa se raceasca timp in care ne apucam de al doilea aluat.
Foile:
- 400 gr.faina
- 200 ml. lapte
- 100 gr. unt sau margarina
- 100 gr. zahar
- un ou
- 30 g.cacao
- o lingurita varf cu amoniac alimentar sau alt praf de crescut
- un varf de lingurita de sare
- coaja rasa de la o lamaie
Cernem faina la un loc cu cacaua si amoniacul. Intr-un bol, mixam intr-un bol untul la temperatura camerei cu zaharul, adaugam si restul ingredientelor - la sfarsit de tot punem faina. Aluatul este mai vartos, il impartim in doua din el ne iese doua foi. Am luat o tava pe care am intors-o si pe spatele ei am "lipit" o foaie de copt cu putina apa. Cu un facalet a inceput sa intind uniform unul dn bucatile de aluat direct pe spatele tavii pana s-a intins pe toata suprafata, daca aluatul e lipicios mai prearam faina. Mi s-a parut mai simplu asa decat sa intind separat si apoi sa-l transfer pe tava. Indreptam marginile cu cutitul. Se coace cam 20 de minute la foc potrivit. Cand prima foaie a fost gata, am desprins-o de pe tava si lasat-o la racit, timp in care (dupa ce s-a mai racorit tava), am pregatit a doua foaie ca si prima.
Crema
- 250 gr.unt
- 2 oua
- 200 gr. zahar
- 50 gr. faina (eu prefer amidonul de porumb - doua lingurite)
- un plic cu zahar vanilat
- o lamaie mare
- 300 ml. lapte
Intr-o craticioara smaltuita, amestecam ouale cu zaharul pana capata un aspect mai pufod,adaugam si zaharul vanilat, faina sau amidonul, sucul de lamaie. Amestecam bine ca sa omogenizam ingredientele dupa care incepem sa adaugam cate putin laptele in asa fel incat sa se incorporeze in compozitia cu oua. O punem pe foc si incepem sa amestecam cu zel cu o lingura de lemn, compozitia nu are voie sa dea in clocot caci se branzeste. O metoda mai soft (si mai sigura) ar fi sa punem crema pe o baie de abur unde s-o amestecam dar eu una n-am rabdare, am constatat ca dureaza nitel mai mult, prefer sa stau de garda cu linguroiul amestecand in crema langa aragaz cu crema direct pe flacara. Dureaza cam zece minute pana se face,cand incepe sa se ingroase, o luam de pe foc si o punem deoparte sa se raceasca. Punem la suprafata cremei o folie de plastic casa nu prinda crusta si alaturi punem si untul. Cand trebuie sa le combinam, e nevoie sa aiba cam aceeasi temperatura. Operatiunea finala deci: mixam crema de oua racita cu untul.
Sirop
400 ml apa
150 gr. zahar tos
50 - 100 ml rom sau esenta de rom
un plic cu zahar vanilat
Intr-o oala smaltuita, caramelizam usor zaharul pana se coloreaza usor, amestecam cu coada unei linguri de lemn ca sa nu se arda; cand tot zaharul s-a topit, adaugam apa fierbinte si lasam sa fiarba la foc mic pana se dizolva. Lasam sa se raceasca dupa care adaugam si esenta de rom.
Asamblarea:
O putem asamblape o tava, un doc de lemn,suficient de care, o tava acoperita cu o foaie de copt, ideea este sa o pune pe o suprafata pe care sa o putem deplasa dupa ce terminam. Punem prima foaie de cacao si o insiropam constiincios, folosim un sfert din cantitatea de sirop, pare mult dar, credeti-ma, nu e. Deasupra intindem jumatate din cantitatea de crema si o nivelam. Urmeaza asezarea pandispanului peste primul strat de crema. Il insiropam cu rabdare cu cea mai mare parte din sirop, doua treimi din cantitate, asteptam sa absoarba. Intindem deasupra si nivelam restul de crema de lamaie. Ultima foaie trebuie pusa peste crema cu partea mai putin nivelata, cealalta parte o insiropam dar mai putin in asa fel incat siropul sa nu ajunga la partea peste care, ulterior, vom pune glazura caci o va inmuia si....nu va arata bine. Deci, insiropam pe o parte foaia si acea parte o asezam peste crema de lamaie. Prajitura e aproape gata, mai trebuie doar glazura.
Glazura
150 gr. zahar
75 ml apa
30 gr. cacao
60 gr unt
Fierbem zaharul cu apa, pana se dizolva si incepe sa se lege (ca la dulceata). Cu o strecuratoare de ceai cernem cacaua (30 gr. sunt cam lingura jumatate de cacao) si turnam deasupra siropul de zahar,amestecand continuu casa nu se formeze cocoloase. Adaugam si untul,din nou amestecam foarte bine sa e omogenizeze toate ingredientele. Turnam glazura deasupra prajiturii si o intindem cu lama lata a unui cutit ca sa fie cat mai uniforma.
Lasam prajitura la rece cel putin o zi ca sa se intareasca glazura si sa se fragezeasca blaturile dupa care putem s-o feliem - cel mai curat se taie cu un cutit inmuiat mereu in apa fierbinte.
Miam,miam!