contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Cu Crema De Cioco Alba, Coacaze Rosii Si Caise

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
      Aceasta prajitura am vazut-o intr-un supermarket, nu am stiut reteta dar mi-a placut combinatia de culori. Cred ca acolo era cu blat ne negresa, caramel si fructe, dar eu am preferat sa folosesc aluat de chec si ganache de ciocolata alba. Voi pastra caramelul pentru o reteta superba de bomboane cu caramel pe care sper sa o fac pana la sfarsitul lunii Februarie. Asa arata prajitura mea:


     Ingrediente chec:
  • 3 oua medii la temperatura camerei
  •  3 linguri de lapte
  • 1 lingura de extract de vanilie
  • 150g faina
  • 1 lingurita de praf de copt
  • un praf de sare
  • 180g unt moale
     Ingrediente ganache de ciocolata:
  • 200g ciocolat alba de buna calitate (nu folositi ciocolata de menaj)
  • 180ml smantana grasa
  • 20g unt
     Ingrediente topping de fructe:
  • 300g coacaze rosii congelate
  • 400g caise congelate sau din compot
  • 250ml de compot sau suc de fructe
  • 2-3 linguri de zahar

      Prima data facem checul: intr-un bol se amesteca faina, cu sare, praf de copt si zahar. Se adauga untul moale (la temperatura camerei) si se mixeaza la viteza mica. Separat se mixeaza cele 3 oua cu lapte si vanilie (nu foarte mult, cat sa aveti o "omleta" omogena). Se adauga in amestecul de faina si unt, jumatate din compozitia de ou si se mixeaza cam 2 minute la viteza medie, pentru ca amestecul sa capete consistenta. Se adauga treptat si restul de ou, in doua transe, mixand bine dupa fiecare. Aluatul se pune intr-o tava de 20 x 30cm si se da la cuptor (pe care l-am preincalzit la 170 grade) pentru 25-30 de minute. Eu am tapetat tava cu unt si hartie de copt, pentru ca tava mea e foarte subtire.



     Pentru crema ganache: se rupe ciocolata in bucati mici si se pune intr-un vas termorezistent. Separat se pune la foc smantana si untul si se aduc la punctul de fierbere. Se toarna fierbinte peste bucatile de ciocolata si se lasa cam 5 minute fara sa amestecati. Dupa cele 5 minute se amesteca foarte incet cu o spatula de pe margini catre centru cu miscari circulare. Am zis mai devreme ca va recomand sa NU folositi ciocolata de manaj alba pentru ca aceasta nu contine nici un gram de unt sau masa de cacao si dupa topire nu ramane la o consistenta cremoasa. In prajituri eu prefer sa folosesc Milka.

     Fructele se dezgheata, caisele se pun intr-o craticioara cu 250ml apa si zahar la foc mediu pana cand incep clocoteasca. Se scot caisele, din lichid se pastreaza 250ml si cu restul se insiropeaza checul (daca are crusta se inteapa bine cu o furculita). Cele 3 foi de gelatina se pun la inmuiat in apa rece cam 10min. Apoi se scot se scurg de apa si se pun in sucul de fructe, amestecati bine pana cand se topeste gelatina.


     Se asambleaza prajitura: peste checul insiropat se pune crema de ciocolata alba, apoi fructele, dupa propria imaginatie, eu am facut dungute alternative de fructe, voi puteti sa le asezati cum vreti. La sfarsit de pune sucul cu gelatina, aplicand abundent peste fructe cu o pensula sau cu lingura. Se da la rece minim o ora inainte de servire.
     Cam atat am avut de spus, sper sa incercati si voi desertul asta racoritor si sa imi dati si mie de stire daca v-a fost pe plac sau nu. Pana la urmatoarea postare va doresc... S'aveti pofta!