Prajitura Cu Ciocolata Si Cafea
articol scris de mayas-esprit.blogspo blog mayas-esprit.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Înca sînt setata pe vara si vacanta, chiar daca vremea spune altceva, dar pentru ca draga mea Uma o vrea, i-o scriu si-i doresc ceva! Stie ea ce! De fapt nu-i un secret... îi doresc totul!
O prajitura delicata, iar asa pot deveni si eu ciocolatoasa, cînd e cafeaua în joc. Nu e ceva spectaculos ca aspect ( la mine doar dulciuri cu aspect home made veti gasi :) ), dar spectaculos pentru papila mea. Poate va place si voua!
Blat:
- 90 g faina
- 20-25 g cacao dark
- 1 lingurita praf de copt (eu folosesc Weinstein/acid tartric obtinut din vin)
- 6 oua marime medie
- 100-110 g zahar
- o priza de sare
- vanilie, tonka, coaja de portocala ...ce doriti
Se încalzeste cuptorul la 170 °C.
Se unge tava cu unt si se pudreaza cu un strat fin de faina.
Se amesteca faina cu cacaoa si praful de copt.
Între timp se bat ouale cu foarte putina sare, apoi se adauga zaharul lingura cu lingura în timp ce robotul le bate cu putere maxima. Eu le bat în KA fara sa separ galbenusurile de albusuri, la viteza maxima, pîna obtin o spuma aerata care aproape umple vasul robotului. Mie îmi iese asa foarte bine, asa ca nu mai fac dupa cum zice cartea :P
În ouale batute bine se adauga arome dupa preferinta. Eu am adaugat maduva din pastaie de vanilie, apoi mi-am amintit de tonka. Am ras asa dupa ochi. Ador tonka! O iubesc! Înca doua ceasuri am mai simtit mirosul de tonka pe degetele cu care am tinut fasolica si am dat-o pe razatoare. Eram precum un junkie, cu degetele la nas :D
Majoritatea descriu parfumul de tonka - vanilie, scortisoara...si altele, eu îl percep dulce - usor amarui, migdalos cu nota herba de iarba grasa si flori de munte.
Cunoasteti parfumul ierbii dulci de munte cu flori, proaspat cosite si adunate într-o capita? Parfumul ala adus de vînt, care patrunde narile, va invadeaza bulbul olfactiv si va vine sa va dati pe spate? Ei, asta e pentru mine tonka! Mirific, senzational... orgasmic - papilar of course! :)))))
Asa, deci dupa ce se aromatizeaza, se adauga si amestecul de faina cu cacao - lingura cu lingura, pe masura ce robotul o amesteca pe treapta cea mai joasa.
Se toarna în tava si se da în cuptorul preîncalzit timp de 25-30 minute, dupa care se scoate la racit pe un gratar.
Se unge tava cu unt si se pudreaza cu un strat fin de faina.
Se amesteca faina cu cacaoa si praful de copt.
Între timp se bat ouale cu foarte putina sare, apoi se adauga zaharul lingura cu lingura în timp ce robotul le bate cu putere maxima. Eu le bat în KA fara sa separ galbenusurile de albusuri, la viteza maxima, pîna obtin o spuma aerata care aproape umple vasul robotului. Mie îmi iese asa foarte bine, asa ca nu mai fac dupa cum zice cartea :P
În ouale batute bine se adauga arome dupa preferinta. Eu am adaugat maduva din pastaie de vanilie, apoi mi-am amintit de tonka. Am ras asa dupa ochi. Ador tonka! O iubesc! Înca doua ceasuri am mai simtit mirosul de tonka pe degetele cu care am tinut fasolica si am dat-o pe razatoare. Eram precum un junkie, cu degetele la nas :D
Majoritatea descriu parfumul de tonka - vanilie, scortisoara...si altele, eu îl percep dulce - usor amarui, migdalos cu nota herba de iarba grasa si flori de munte.
Cunoasteti parfumul ierbii dulci de munte cu flori, proaspat cosite si adunate într-o capita? Parfumul ala adus de vînt, care patrunde narile, va invadeaza bulbul olfactiv si va vine sa va dati pe spate? Ei, asta e pentru mine tonka! Mirific, senzational... orgasmic - papilar of course! :)))))
Asa, deci dupa ce se aromatizeaza, se adauga si amestecul de faina cu cacao - lingura cu lingura, pe masura ce robotul o amesteca pe treapta cea mai joasa.
Se toarna în tava si se da în cuptorul preîncalzit timp de 25-30 minute, dupa care se scoate la racit pe un gratar.
Sirop:
- 300 ml cafea tare/dupa gust
- zahar dupa gust
- 25-30 ml lichior de cafea
În cafeaua fierbinte se amesteca zahar dupa gust. Eu am pus doua linguri rase, data viitoare însa voi sari peste, nu voi adauga deloc, ci voi însiropa blatul doar cu cafea rece amestecata cu lichior de cafea. Am folosit cafea si lichior de la Illy ambele.
Crema ganache:
- 200 g ciocolata de lapte
- 50 g ciocolata amaruie
- 250 g smîntîna lichida de 30-32 %
Se încalzeste smîntîna doar cît sa fie calduta. Nu am masurat, dar asa în jur de 35 °C. Se adauga ciocolata taiata bucatele si se amesteca pîna se obtine o masa omogena fina si lucioasa. Se lasa la racit complet, apoi se da la frigider timp de cîteva ore sau cel mai bine peste noapte. Asa rece din frigider se mixeaza bine de tot, pîna crema prinde o consistenta pufoasa, usoara.
Montare:
Blatul se taie în doua. Partea de jos se aseaza pe platoul care va fi servita prajitura si se însiropeaza cu o parte din siropul de cafea. Deasupra se pune o parte din crema ganache si se niveleaza. Se însiropeaza si a doua parte de blat si se aseaza peste balatul cu crema.Cu cealalta parte de crema se unge prajitura deasupra si marginea. Se acopera si se da la rece timp de cîteva ore cel putin, macar 5-6, pentru ca blatul sa fie patruns bine de lichid. Se decoreaza dupa bunul plac sau deloc, sau fiecare cum poate.
Noroc ca exista flori si fructe, ca a decora eu nu voi învata :D
Noroc ca exista flori si fructe, ca a decora eu nu voi învata :D
Un sfîrsit de saptamîna minunat sa aveti, dragilor!