Prăjitură Cu Cacao
articol scris de Xandrinne blog de-alebubulinei.blogspot.com
Am ramas fara cacao. Se mai intampla. Dar cum mi-era dor de ceva anume, am imprumutat de la o vecina cateva linguri din pretiosul ingredient si am realizat o prajitura cu cacao:
Reteta o am de la cumnata mea, care, la randul ei, o are de la o verisoara, care... cine stie de unde o are :)
Ingrediente:
5 oua,
1 pachet de unt (200 g),
1 cana zahar,
1 cana 1/2 faina,
3 linguri cacao,
1 cana lapte,
bicarbonat (1 varf de cutit) stins cu zeama de lamaie sau otet,
gem (dupa preferinta).
Am separat ouale. Zaharul (cana folosita ca etalon avea 250 ml) l-am frecat cu untul, dupa care am adaugat galbenusurile, unul cate unul, amestecand in continuare (am folosit mixerul).
Am adaugat mai apoi, alternativ, laptele si faina amestecata cu cacaua, bicarbonatul...
Eu am pus in compozitie si un praf de sare si putina esenta de vanilie.
Compozitia rezultata am turnat-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt si am tinut-o in cuptor (care a fost preincalzit) cam 20 minute (in reteta scrie ca se tine intre 15-30 de minute, in functie de cum se coace prajitura), la foc potrivit (in cazul meu potrivitul asta e pe la 180 de grade).
Cat a stat prajitura in cuptor am batut albusurile cu 8 linguri de zahar si un praf de sare. Am scos tava din cuptor, am uns prajitura cu gem, de caise, am turnat albusul...
si am tinut tava in cuptor, la foc mic, 15 minute.
La portionat am folosit un cutit trecut prin apa fierbinte.