contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prăjitură Cu Cacao și Bezea

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
A mai trecut o lună, a mai venit o Provocare a la Ama. De data asta nu mai este chiar așa e secretă dar este foarte interesantă, ca de obicei.



În Mai All Day Cooking este maestra de ceremonii și îi mulțumesc pentru efortul pe care îl face.

Mi-a fost alocat un blog absolut delicios :) cel al Hărnicuței Stefy. Trebuie să vă mărturisesc că am executat două rețete. Intru în provocare cu cea dulce pentru că întotdeauna ce e dulce bate ce e sărat. Dar vă povestesc la gongul următor și despre ce am făcut sărat.

Ca să fiu „modestă”: ieșeancă de-a mea :)))): bunătăți care se execută rapid și care îți mai și aduc aminte de vremurile de demult...
Dulcele ales: Negresă cu bezea. Soțul meu, deși s-a lins pe degete mâncând pe furiș, a susținut sus și tare că nu e negresă! I-am schimbat numele și gata cu conflictul :P.

Am folosit următoarele ingrediente:
  • 5 ouă
  • 500 gr zahăr (2 căni)
  • 300 gr făină (2 căni)
  • 170 ml ulei (o jumătate e cană)
  • 300 ml lapte (1 cană)
  • 20 gr cacao (2 linguri)
  • jumătate de plic de amoniu
  • sare
  • esență de rom
  • zeamă de lămâie

Chiar e o prăjitură care se execută repede, mai ales cu ajutorul mixerului meu pe suport. În timp ce el amestecă bine eu execut alte chestii.
Am separat albușurile de gălbenușuri. Pe primele le-am păstrat în frigider. Pe cele din urmă le-am pus la mixat cu 250 gr de zahăr și cu un praf de sare. Între timp am amestecat făina cu cacao, am pus cuptorul la încins și am pregătit tava și hârtia de copt.
După ce s-a topit zahărul am început să adaug uleiul în fir subțire ca la maioneză.
Am adăugat făinoasele și laptele și am mixat cu grijă să nu ning toată bucătăria.
Până s-a omogenizat aluatul am „stins” amoniul, apoi l-am adăugat și pe acesta și esența de rom.

Am turnat aluatul în tavă și am nivelat.
La cuptor la 160 de grade (foc mediu spre mic) pentru 30 de minute.

Cu 10 minute înainte să expire timpul menționat mai sus am pus la făcut bezeaua. Luată de valul repeziciunii am pus zahărul peste albușurile nebătute deloc. Am înțepenit în secunda în care zahărul s-a scufundat în albușul lichid. Dar am zis cu Dumnezeu înainte, am adăugat un praf e sare și i-am dat drumul. Slavă cerului, s-a făcut :). Când bezeaua era țeapănă am adăugat niște zeamă e lămâie.

Am scos tava din cuptor și am istribuit bezeaua cât am putut eu de uniform.





Înapoi la căldură. Deși Stefy a zis clar că trebuia lasată 5-10 minute, pentru că nu era aurie am lăsat-o vreo 20. Rezultatul a fost că s-a crăpat deasupra. Dar nu a fost bai, a fost mâncată cu crăpături cu tot de nu s-a văzut :)