Prajitura Cu Branza Si Cirese
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Va spuneam mai devreme ca ramneam de ceva vreme la o prajitura. E din revista Good Food de anul trecut si arata foarte bine, nu e nici greu de facut. Acum dupa ce am gustat-o, mi s-a parut dulce, nu cred ca toppingul ei ar trebui sa mai fie cu zahar ci dimpotriva poate un suc proaspat, neindulcit de fructe ar fi mult mai potrivit. Eu am folosit dulceata de cirese, daca faceti ca mine turnati doar putin suc, este suficient, zic eu. Dar poate incercati si voi reteta si-mi spuneti ce parere aveti. Altfel e delicioasa si foarte aromata.
Ingrediente:
Blat: – aluat fraged cu unt, 50 gr unt topit
Umplutura:
- 600 gr. branza fina (tip Philadelphia) –
- 1 lingura vanilie
- 2 oua
- 175 gr zahar tos
- 2 linguri faina alba
Topping
- 50 gr. zahar tos
- 400 gr. cirese fara samburi
Intai am preparat aluatul fraged (doar pentru reteta asta trebuie doar jumatate din cantitatile pe care vi le-am dat eu la aluat) si l-am pastrat putin la rece. Incingem cuptorul la 140 grade/aer cald – 160 grade/gaz. Am tapetat cu foaie pergament o forma de chec (27 cm lungime, 10 latime si 7 inaltime), si am asezat pe fundul formei aluatul intins si netezit, taiem excesul de aluat de pe margini.
Intr-un bol, amestecam rand pe rand branza cu vanilia si zaharul, faina, ouale si mestecam pana la omogenizarea completa. Turnam acest amestec si-l nivelam peste aluatul din tava. Punem la cuptor unde-l lasam sa se coaca o ora aproximativ, va capata o frumoasa nuanta aramie si se va umfla usor (apoi se dezumfla). Scoatem din cuptor, lasam sa raceasca la temperatura camerei, apoi il acoperim cu o folie alimentara si-l punem la frigider, pana se raceste complet. Desprindem usor prajitura din tava, cu grija si o punem pe o tava, desprindem foaia pergament dupa care o asezam pe un platou frumos.
O sa va dau si reteta originara de topping, desi, v-am spus, dupa parerea mea nu e necesara, mai bine puneti fructele proaspete deasupra prajiturii si turnati deasupra nitel suc proaspat de fructe fara zahar: scoateti samburii de la cirese. Intr-o oala puneti zaharul pentru topping si incalziti-l la foc mare ca sa se caramelizeze, turnam deasupra ciresele si le calim pentru patru-cinci minute. Le lasam sa se raceasca, si le punem deasupra prajiturii chiar inainte de a fi servita. Pofta buna.