Prajitura Cu Blat De Cacao Si Mere Caramelizate
articol scris de adriana_lucia blog adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Putin timp liber = copt prajitura pentru suflet :).
Asa se traduce mai nou pauza de lucru:). Dar cand vine cu un asemenea beneficiu , nu refuz nici picurata cu ceara :P.
Dupa plimbarea in soare, e in topul preferintelor mele.
Desi initial aceasta prajitura trebuia sa fie altfel, a iesit .... asa.
Si pentru ca a fost atat de buna, a mai scapat doar jumatate pentru transformare.
Va arat mai intai reteta si modul de preparare in aceasta forma.... iar transformarea( delicioasa si ea ) ...ramane pe data viitoare :).
INGREDIENTE PENTRU MERELE CARAMELIZATE :
- 3 mere rosii (acrisoare si zemoase) mari ( imense au fost ale mele, cca 1 kg )
- 2 linguri de zahar brun
- un cub ( cca 20 g ) unt. ( daca vreti prajitura de post, nu puneti unt )
- scortisoara macinata dupa gust
PREPARARE :
Merele se curata si se taie felii mari.
Feliile se pun intr-o tigaie impreuna cu zaharul si untul. Se calesc pana cand sucul lasat de mere se evapora si se transforma in caramel.
INGREDIENTE PENTRU BLATUL DE CACAO :
- 15 linguri de faina
- 12 linguri de zahar brun ( sau rafinat/ normal/alb )
- 12 linguri de ulei
- 25 linguri apa minerala
- 2 oua ( daca vreti prajitura de post, nu puneti ouale, inlocuiti cu 3-4 linguri de apa minerala )
- 100g cacao de buna calitate
- o lingurita rasa de bicarbonat
- o piscatura de sare
- coaja rasa de la o portocala
Se amesteca toate intr-un castron , folosind un tel .
ASAMBLARE PENTRU COPT :
Tava , dreptunghiulara si nu foarte mare in cazul meu, se imbraca cu hartie de copt.
Se aranjeaza feliile de mar caramelizat pe toata suprafata si se pudreaza cu scortisoara :
Apoi se acopera cu grija, cu amestecul pentru blat, deja pregatit.
Se netezeste cu lingura, astfel incat aluatul sa imbrace bine toate merele.
Se coace cca 35-45 minute, la 180*.....sau pana cand trece testul cu scobitoarea.
Dupa ce se scoate din cuptor, se lasa cca 5 minute sa se stampere, apoi se rastoarna pe o alta tava si se indeparteaza hartia de copt.
Daca nu mai aveti rabdare, puteti s-o taiati chiar si calduta.(asa, ca mine )
E prea buna ca sa asteptati sa se raceasca complet :P.
Veti vedea cat e de lipicioasa / delicioasa / ciocolatoasa....incat nu te poti opri dupa prima felie, chiar daca eticheta o impune :)).
In curand urmeaza si transformarea.
Stati aproape ;).