Prajitura "cremes Inteligent"
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
...sau altfel cunoscuta sub denumirea de "prajitura inteligenta" cea care se separa ca printr-o minune in straturi: blat, la mijloc crema si deasupra din nou blat :P ...chiar isteata, he, he...
...dar si mai mult gustoasaaaaa :))
Este prima mea alegere in ce priveste noul capitol pe care vreau sa il impart cu voi si anume: "Retete Tupperware", de care sper sa va puteti bucura in aceeasi masura in care ne bucuram si noi, de multi ani deja :)
Incep prin a va spune cateva cuvinte despre aceste "plasticuri" cum le numesc unii :D ...si rad cand mentionez asta caci ele sint de fapt cu muuult mai deosebite, nu doar niste cutii de plastic ca cele multe aflate pe rafturile magazinelor...
Sa nu ma intelegeti gresit, nu vreau sa le fac nici o reclama, eu m-am "ciocnit" de aceste produse doar pe la inceputul anilor 2000 si de-atunci deloc :)) ...dar am foarte multe dintre produsele lor si odata cu ele si-un teanc de retete pe care vreau sa vi le impartasesc ;)
Totodata m-am gandit ca poate deschiderea acestui subiect le va fi de mare folos acelor doamnne (de ce nu si domni :P) care poseda asemenea "plasticuri" :)) ...si nu stiu (inca) cam ce-ar putea sa faca cu ele :)))
Si e pacat sa ramana aruncate prin dulapuri sau camara, fara sa fie folosite la potentialul lor maxim ;)
Toate retetele sint simple si usor de realizat, fara ingrediente "exotice", adica din alea de nu se gasesc pe la noi, hi, hi...
Buuun, gata cu vorbaria, sa trecem la lucruri mai practice :P
Va prezint, asadar, prima reteta din seria "Retete Tupperware" si anume deliciosul cremes, atat de perfect pentru copii :)
O puteti face in forma silicon dreptunghiulara dar si in alte forme pentru copt de la ei, cum ar fi cea, tot de silicon, dar coronita (am sa v-o arat zilele viitoare cu ocazia degustarii celor mai gustoase savarine de pe planeta :D )
Ingrediente:
- 100 g. margarina
- 8 linguri zahar
- 4 oua
- 5 linguri faina
- 500 ml. lapte
Sa nu va deruteze poza cu ingredientele in care apare unt in loc de margarina (am incercat sa scot din ecuatie margarina, care se stie, nu este prea agreata) ...desi aici ea isi are rostul ei ;)
Se freaca spuma margarina (moale, la temp. camerei) cu zaharul:
Se separa ouale; se aduaga cele 4 galbenusuri...unul cate unul ar fi ideal :)))
...cele 5 linguri de faina cernute:
...laptele fiert, daca e cazul, si-apoi racit:
...si cele 4 albusuri batute spuma:
Se toarna in forma silicon intreaga compozitie:
Chiar daca vi se taie compozitia, nu se intampla nimic :)
Bagati asa la cuptor:
Se pune la foc mic cca. 1 ora - 1 ora si 10 minute maxim...in forma asta, adica direct pe gratarul de bucatarie rece; de-abia dupa aceea introduceti la cuptor, incalzit in prealabil:
Aveti mare grija, la formele astea din silicon "testul scobitorii" nu functioneaza...adica functioneaza dar va veti trezi cu o gaura in materialul pretios, caci la caldura nemaipomenita degajata nu se poate intampla decat un dezastru :))) ...va spun din proprie experienta! :D
Se scoate din cuptor si se lasa in forma cel putin 30 de minute ca sa se racoreasca bine:
...iar daca cumva marginile nu se desprind usor (mie asa mi s-a intamplat din cauza untului) ...va ajutati putin de un cutit pentru a le elibera :))
...dupa care se rastoarna pe un platou, in felul asta :))
Forma mea, draga de ea, e folosita tare, se vede :P ...dar asta este singurul neajuns al acestor forme de silicon...cu timpul, se pateaza :)
Aici se vad, zic eu :P ...faimoasele straturi:
...niste felii taiate la repezeala, ca de obicei, hi, hi...caci se stia cat e de buna si eram pandita de-ai mei pofticiosi :P
Noi de obicei o servim cu frisca din Fanta, dar cum de data asta nu am ajuns sa ii mai fac si poze (si de fapt nici nu am vrut sa o acopar cu nimic, pentru ca mi-am dorit sa puteti "savura" minunata prajitura si vizual, adica sa ii observati straturile si compozitia ;) ) ...am lasat-o simpla si apetisanta :))
Aici insa veti putea vedea ce-nseamna aia frisca din Fanta sau Pepsi sau orice alta bautura :)))
La un moment dat am facut frisca din must!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ...imposibil de descris in cuvinte :)
S-aveti spor in prepararea ei...si a cremesului!!! :) ...si pofta pe masura!!!
Aici aveti o idee "sarata": Chiftea greceasca ...in aceeasi forma dreptunghiulara.
P.S. Am sa va redau cateva din caracteristicile acestei forme, ca sa vedeti ca are intrebuintari complexe :P
Prima data cele de baza:
Lungime 29 cm
Latime 11 cm
Inaltime 7, 5 cm
Capacitate 1,7 l
Utilizare: se aseaza forma pe gratarul cuptorului, apoi se umple si se introduce deodata cu gratarul in cuptorul preincalzit. Intra in cuptor 2 forme deodata.
Silicionul: rezista la temperaturi intre 25 grade C. si 220 grade C. (max. 770 Watts)
Poate fi introdusa in congelator (inghetata), frigider (budinca, racituri, prajitura, pandispan, chec, cozonac, paine, rulada carne, friptura, lasagna, etc.)
Ideal pentru incalzirea alimentelor in cuptor, nu se prind de vas.
Incasabil, poate fi introdus din congelator direct in cuptorul cu gaz.
Anti-adeziv: pentru preparatele care au in componenta grasime (unt, margarina, ulei) nu se unge si nu se infaineaza forma.
Suplu: poate fi pliat ca un cauciuc elastic.
Distribuie caldura in mod uniform, atrage rapid caldura, rezultatul fiind o coacere mai rapida decat in vasele traditionale.
Usor de intretinut: se tine in apa cu detergent si se curata cu un burete, o perie moale)
Important:
- nu se folosesc ustensile matalice pentru taiere
- nu se pune pe plita, pe flacara, sub grill
- in cazul in care se pateaza, nu isi modifica proprietatile
- poate fi introdusa in congelator, frigider, microunde, cuptor cu gaz (intra 2 forme)