Prajitura Cartof
articol scris de OanaD blog http://retete-vechi-si-noi.blogspot.com/
Nu am mai facut-o niciodata, dar cand eram pustoaica imi placea foarte mult, insa varianta de cofetarie, acasa nu incercasem. Acum, presata de timp si de caldura, adica nedorind sa coc la cuptor, am incercat si cartofii si mi-au placut mult, atat mie cat si celor carora le-am dus sa guste.
Reteta am adaptat-o dupa cartea Dragăi Neagu, Gospodina si oaspetii familiei, aparuta in 1977 la editura Tehnica.
Am folosit: 300 g biscuiti Petit Beurre, 100 g de alune macinate, 2 linguri de unt, un sirop dintr-un pahar de apa, 5 linguri de zahar si una de cacao plus cateva patratele de ciocolata, cateva linguri de rom, coaja rasa de la o lamaie, o lingura de cacao si o lingura de zahar tos pt tavalit, o mana de visine conservate.
Biscuitii i-am dat printr-o rasnita de cafea, la fel si alunele.
Am facut un sirop din apa, zahar, ciocolata si cacao puse pe foc sa clocoteasca putin, iar dupa ce s-a mai racorit putin am adaugat 5 linguri de rom (sau o fiola de esenta). Am amestecat apoi siropul fierbinte cu biscuitii si alunele.
Am framantat compozitia cu mana si am adaugat untul ca sa pot forma cartofii.
In poza se mai vad cateva bucati de alune care nu s-au macinat :)
Am luat in maini cate o lingura din compozitie, am pus in mijloc cate una, pana la 3 visine, si am format cartofii.
In poza vedeti primul cartofior, pe ceilalti i-am facut ceva mai mari.
Apoi i-am tavalit pe fiecare in amestecul de cacao si zahar, mai multa cacao decat zahar,
iar la urma i-am asezat pe toti in hartii pentru briose.
Seamana cu cartofii adevarati? :) Doar la forma.
Pofta buna! :)