Prajitura Caramel
Sursa Prajitura caramel
articol scris de sandytza blog al3xandra-miches.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente
Blat
5 galbenusuri
5 linguri zahar (125 gr)
5 linguri ulei
100 ml lapte
1 praf de copt
140 gr faina
3 linguri cacao
esenta de rom
Se bat galbenusurile spuma impreuna cu zaharul. Se adauga treptat uleiul, praful de copt si cacaoa. Se amesteca bine apoi se adauga laptele si faina treptat. Se pune esenta de rom si se toarna totul intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de aprox 25-30 minute pana cand scobitoarea iese curata.
Crema
Pentru crema am folosit un plic de crema de caramel de la Dr. Oetker care l-am amestecat cu 500 ml lapte si 3 linguri zahar.
Se pun toate intr-un bol si se bat cu mixerul pana se intareste.
Caramel
1 pahar zahar
30 gr apa
1 lingura unt
Se caramelizeaza zaharul iar cand acesta e lichid se adauga apa si untul. Se pun din nou pe foc si se amesteca pana se topeste untul. Se lasa la racit timp in care se prepara glazura de ciocolata.
Glazura de ciocolata
170 gr ciocolata (dupa preferinta , eu am amestecat ciocolata cu lapte cu ciocolata neagra)
2 linguri unt
2 linguri ulei
Se pune ciocolata rupta bucatele impreuna cu untul si uleiul intr-o craticiora si se pune pe foc la foc mic si se amesteca pana incepe sa se topeasca ciocolata. Se ia de pe foc si se continua amestecul pana cand toata ciocolata este topita. Este foarte important sa nu fiarba de aceea se ia de pe foc inainte de a se topi toata ciocolata.
Sirop
3 linguri zahar
1/2 pahar apa
1 linguri de whisky
Se caramelizeaza zaharul dupa care se adauga apa si whisky-ul . Se lasa sa fiarba pana cand tot zaharul s-a racit. Nu va faceti griji pt alcoolul din whisky pentru ca la fiert alcoolul se evapora si ramane doar gustul.
Montare
Se pune blatul cu fata in jos si se insiropeaza cu siropul preparat.
Se pune crema si se niveleaza bine. Cand caramelul este rece , se ia cu o lingura si se scurge pe toata suprafata cremei .
Peste caramel se pune glazura de ciocolata lasand 2 linguri de glazura pentru ornat, apoi se pune la rece .
Dupa ce glazura de pe prajitura s-a intarit se scoate de la rece si se scurge cu o lingura glazura pusa deoparte sub forma de linii diagonale. Se pune din nou la rece pana in momentul servirii. Se taie cu un cutit inmuiat in apa calda.