Prajitura Caramel-varianta Mamei
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
A opta prajitura din top 10.
Ingrediente:
Ptr.foi:
-400 g faina
-250 g margarina Rama maestro (cub) 2 1/2 Lg (linguri) zahar
-1/2 pachet praf de copt (o lingurita)
-2 galbenusuri
-zahar vanilat,coaja rasa de lamaie
-smantana sau iaurt,cat cere aluatul,cam 3 Lg (linguri)
ptr.crema:
-250 g zahar
-100 ml cafea concentrata(espreso)
-0,5 l lapte
-5 Lg faina
-250 g margarina Rama maestro (cub)
-150 g zahar praf
-2 pliculete cu zahar vanilat
-1 galbenus
MOD DE PREPARARE:
-Se framanta ingredientele ptr foi,dupa care aluatul rezultat se imparte in 3 parti egale.
-Se intinde fiecare parte cu sucitorul la dimensiunea dorita si foaia se coace pe dosul tavii,pe hartie de copt,rezultatand 3 foi.
-Cuptorul trebuie sa fie incins la inceput,dupa care se lasa focul la mediu spre mic.timpul de coacere este cam de 15 minute,foaia trebuind sa ramana alba la culoare si nu bronzata. Mie mia iesit cam bronzata pe margini. Dar nu-i nici o problema.
Pentru crema, se caramelizeaza 250 g zahar,dupa care se stinge cu paharul de cafea ,(turnati cafeaua cu grija,cate putin ) se amesteca si se fierbe pana la totala dizolvare a caramelului.
Se pregatesc vasele pentru bain marie , se amesteca laptele cu faina,apoi se toarna usor peste caramel si se pune la bain marie,amestecand mereu,pana ce crema se leaga.Dupa aceea se lasa la racit.
- Separat se freaca margarina spuma cu 150 g zahar si zaharul vanilat ,dupa care se adauga crema de caramel cate putin,continuind mixarea.La sfarsit se adauga un galbenus de ou.
-Se monteaza prajitura ,ungand prima si a doua foaie cu crema.ce-a de-a treia foaie se preseaza usor si se pudreaza cu zahar praf amestecat cu zahar vanilat.Se lasa 24 de ore intr-o incapere mai racoroasa,acoperita cu o folie (sau la frigider) dupa care se poate taia.