Prajitura Candidatului – Rasturnica Cu Capsuni
articol scris de Lorellei blog matzagateste.irinasasu.ro
Prajiturica asta este o prajiturica frumusica si smechera. Smechera pentru ca dupa ce o lasati la racit, asa, putin vreo 15-20 minute trebuie sa o dati cu rotile in sus. Acum, initial, deasupra e blat, dar dupa ce o dati cu burtica in sus apare o frumusete parfumata si rosioara de la capsuni. Asta as putea spune ca e marea diferenta intre rasturnica asta prajiturica si ”rasturnica” reprezentata de catindat. Pai cum? In fiecare sesiune de alegeri din asta, toti candidatii miros a capsuni, rosii, frumosi, suculenti… yam, yam. Ala pune garduri, celalalt face gradinite, altul reface cladirile vechi, care mai de care se bate ce-o sa faca si cum o sa faca si se jura ca nu va fura si, ca el – si aspectul asta e esential – el va fi mult mai bun decat cel/cei dinainte. Obligatoriu el este mai cinstit, mult mai muncitor si vrea numai si numai binele tari. Acum sa fim cinstiti cu noi insine. Cine naiba vrea numai binele altuia? Apai nimeni, va spun eu. In natura umana e chestia asta: eu si ai mei intai si pe urma restul sau pe urma.. potopul, dupa unii. Important pentru un politician este, dupa umila-mi parere, ca dupa ce el si ai lui sunt multumiti sa imparta aceasta multumire si cu restul. Si nu e greu, sincer, trebuie doar un pic de bunavointa. Acum, mai exista o realitate, dar extrem de rara. Stiti cum se nasc geniile unul la 50 de ani ? Ei, cam asa e si cu politicianul cinstit. Din cand in cand mai apare un Mandela, dar rar, iar genul acesta de politician ii va pune pe cei din jur inaintea lui. Dar daca suntem cu adevarat cinstiti ne dam seama ca asta e rar si ca natura umana e esential diferita de aceste exceptii. Acu’ sa ne intoarcem la politicianul roman si la scumpa noastra rasturnica. Bon, deci dupa ce se vede omu’ cu sacii in caruta sau cu mandatul in buzunar, ca sa vorbim pe sleau .. toata treaba se … “rasturnica”, doar ca spre deosebire de prajitura, care scoate la iveala particica ei parfumata si fructata dupa rasturnare, policitanul ales scoate la inaintare fix partea cea mai urat mirositoare a sa, asta ca sa nu folosesc un limbaj licentios. Si uite de aia facui eu azi, in zi de alegeri, aceasta minunata prajitura: am vrut sa am rasturnica mea proprie care in loc sa puta la …intoarcere… sa miroasa frumos, sa fie rosa si frumoasa si sa ma umple de bucurie, nu de scarba. Maine ma pot intoarce la viata si la greata si durerea de stomac pe care mi-o provoaca politica, in general, nu doar cea romaneasca. Va pup si va ofer reteta.
Rasturnica cu capsuni sau Strawberry Upside-down cake
reteta preluata si adaptata de aici
Ingrediente:
170 g unt la temperatura camerei
97 g zahar brun (eu am pus muscovado)
700 g capsuni proaspete
188 g faina
1 plic praf de copt sau 1 lingurita praf de copt + 1 lingurita bicarbonat (eu am pus praf de copt doar pentru ca nu-mi
place gustul pe care-l da bicarbonatul prajiturilor)
un praf de sare
145 g zahar
1 plic zahar vanilat
2 oua
177 ml lapte batut
Dati drumul la cuptor la 180 grade C sau foc mediu.
Puneti intr-o craticioara 75 g unt impreuna cu zaharul brun si lasati-l la foc mic pana se topeste zaharul complet.
Amestecati in continuu pentru a nu se lipi. Fierbeti circa 5 minute.
Luati o forma rotunda de cca 22-23 cm diametru. De preferat este sa folosit un vas de yena, e usor de manevrat si nu se lipeste nimic de el. Turnati in forma aleasa amestecul de zahar si unt (caramelul), fierbinte si imprastiati-l bine pe tot fundul vasului. Puneti capsunile taiate in doua sau in patru, functie de marimea lor. Capsunile trebuie sa acopere foarte bine tot fundul vasului, nu lasati loc liber intre ele, chiar daca formati un al doilea strat. Cu cat sunt mai multe capsuni, cu atat prajitura e mai buna si mai parfumata.
Intr-un bol amestecati faina, praful de copt si sarea. In alt bol puneti untul ramas (95 g) si bateti-l bine cu zaharul pana devine moale si pufos si se topesc cristalele de zahar (cam 2,3 minute). Adaugati zaharul vanilat si apoi galbenusurile de la cele doua oua. Puneti apoi un pic de faina si pe urma un pic de lapte batut. Procedati asa cu toata faina si laptele, adica alternati intre cele doua putin cate putin pana la incorporarea totala a lor.
Luati un alt vas si bateti bine cel doua albusuri pana se intaresc. Eu una stiu clar cand sunt albusurile bine batute, am vazut la Jamie asta si de atunci urmez regula asta cu sfintenie as putea spune ridic bolul si daca il pot intoarce cu fundul in sus si nu curge, inseamna ca sunt super bine batute.
Adaugati albusurile batute putin cate putin in compozitia facuta mai devreme. Amestecati cu o spatula, usor, fara mixer si fara sa va grabiti. Turnati amestecul astfel obtinut peste capsuni si dati la cuptorul preincalzit. Lasati la cutpor 45-50 minute, verificati cu o scobitoare daca este copt (infigeti scobitoarea in mijlocul prajiturii si daca este curata cand o scoateti inseamna ca e coapta). Scoateti prajitura din cuptor si lasati-o sa se racesca in jur de 15-20 de minute. Dupa acest timp, puneti deasupra formei o farfurie, cu diamertul mai mare decat al formei in care ati copt prajitura, si cu o miscare brusca, dar precisa, rasturnati-o si lasati-o sa se raceasca complet. Tineti prajitura la frigider.