contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Aromata

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Reteta este dintr-o revista Magazin de la inceputul anilor '90. Se poate face si varianta de post, si varianta originala.

Blatul: de frupt: 6 oua, 6 linguri pline cu zahar, 6 linguri de faina, o lingurita de praf de copt, arome.
Pentru blatul de post se foloseste un pahar sau o cana obisnuita (de 200-250 ml) si se pune o cana de apa, o cana de zahar, 1/2 cana ulei, 1-2 cani de faina, depinde cat de pufos vreti aluatul (daca e faina mai putina, iese mai pufos), o lingurita de praf de copt,arome.
Blatul trebuie sa iasa gros de 2-3 cm.
Ingredientele sunt pentru o tava mare de aragaz (30/40 cm), eu le-am pus pe jumatate, ca am folosit o tava de 30/25.
Crema: 0,5 kg biscuiti simpli, o ceasca de lapte/apa, 4 linguri de gem acrisor, 100-150 g zahar pudra, 2 pachete de unt/margarina, coaja de lamaie si de portocala, 2-3 linguri de rom (sau esenta), 2 ciocolate menaj (optional), o mana de stafide.
Glazura: o ciocolata menaj de 100 g sau 2 daca vreti o glazura groasa, si 2-3 lingurite de apa sau o lingurita-doua de unt/margarina.
Blatul ori se face ca un pandispan - fiecare cum prefera, eu il fac cu albusurile spuma la care adaug zaharul, galbenusurile si apoi faina cu praful de copt plus aromele, ori, daca e blatul de post, se amesteca ingredientele pana la omogenizarea completa.
Se pune compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins, la 180 de grade aproximativ 30 de minute. Faceti testul cu scobitoarea.
Cand este gata, se scoate si se lasa sa se raceasca in tava.
Intre timp se face crema:  biscuitii se dau prin masina de tocat nuci.

Apoi se amesteca zaharul pudra (eu am o masina de cafea pe care o folosesc numai pt a-mi face zahar pudra cand este nevoie), cu untul/margarina, cu gemul, prefer de caise,  coaja de lamaie si portocala, stafidele romul si ciocolata topita la foc mic cu 2-3 lingurite de apa (reteta originala nu contine ciocolata, dar eu am vrut sa iasa prajitura cu doua culori).

Acest amestec cu ciocolata se omogenizeaza cu praful de biscuiti impreuna cu apa/laptele - aici depinde de biscuiti, daca sunt mai uscati, intra mai mult lichid. Eu am avut chiar biscuiti simpli, am folosit cam 300 g, ca am facut reteta pe jumatate, si mi-a intrat aprox. 75 ml lapte.

Se omgenizeaza aceasta crema, care trebuie sa iasa aromata bine de tot cu rom. Sfatul meu este sa o faceti cu o seara inainte pt ca este excelenta abia a doua zi, dar sa o tineti intr-un vas bine acoperit, sa nu-si piarda aroma.
Dupa ce blatul s-a racit, se scoate usor hartia de copt si se lasa tot in tava. Se intinde crema peste el

si apoi glazura, facuta din ciocolata topita cu 2-3 lingurite de apa/lapte ori cu 50 g de unt/margarina, la foc foarte mic sau chiar la bain marie.

Se uniformizeaza cu un cutit si se lasa prajitura la rece.

Se portioneaza si serveste a doua zi sau dupa cel putin 4-5 ore de stat la rece.

Pofta buna! :)

Articol recomandat de caietul-cu-retete.blogspot.com