Prajitura Aromata Cu Crema Din Vin Rosu

articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Dragii mei, la inceput de nou an va urez din toata inima La multi ani cu sanatate (ca-i mai buna decat toate :P ) ...si sper ca si pe viitor sa-mi fiti alaturi si sa reusesc sa va incant cu retetele si povestile mele la fel ca pana acum :)
...inclin totusi spre retete, ca uneori bat campii :)))
Si pentru ca si de Craciun am baut un pahar de vin impreuna, va invit si acum sa intampinam 2010 cu o prajitura savuroasa, ce musteste de aroma si culoare (...si vin rosu :P )
Anul nou sa va aduca tot ce ati visat!!!
Ingrediente pentru 10 felii
Pentru blat:
- 5 oua
- 125 g. zahar
- un praf de sare
- 150 g. faina
Pentru crema:
- 1 plic praf de budinca de vanilie
- 500 ml. vin rosu
- 150 g. zahar
- 250 g. unt
- 350 g. martipan
- 150 g. zahar pudra
- 150 ml. frisca
- cateva boabe de struguri negri
Se incalzeste cuptorul la 175 grade C.
Se separa ouale; galbenusurile se freaca cu zahar si se adauga sare si faina. Se bate albusul si se adauga. Se intinde aluatul intr-o tava intinsa (de aragaz) tapetata cu hartie de copt:

Se coace cca. 12-15 minute:

Se rastoarna blatul pe un servet de bucatarie presarat cu zahar:

...si se indeparteaza hartia...cu grija :)


Se taie apoi 4 felii de marimea tavii de chec din aluatul rezultat:


Se amesteca praful de budinca cu vin si zahar si se da in fiert, ca la o budinca obisnuita.
Se ia de pe foc si se adauga untul; se raceste, amestecand...
...voi asa sa faceti, ca eu prinsa pana peste cap cu "gradinita de copii" care-mi era prin preajma, am lasat din neatentie budinca sa se raceasca si de-abia dup-aia am amestecat untul in ea, ceea ce, nesurprinzator, a dat nastere unei creme cu aspect taiat...veti vedea in pozele de mai jos :(

In fine...se amesteca martipanul cu zahar pudra si se intinde pe o folie transparenta (de plastic), putin mai mare decat forma dreptunghiulara:


Se transfera in tava cu ajutorul foliei si se apasa pe la colturi:

Se bate crema de vin cu telul/mixerul. Se intinde crema pe martipan iar deasupra se aseaza unul din blaturi. Se alterneaza straturile de crema cu celelalte 3 blaturi, sfarsind cu un blat.
Eu, dupa cum va spuneam mai sus, am reusit sa "infrumusetez" crema :P
...oricum, boacana asta nu i-a alterat in niciun fel gustul minunat, ceea ce mi-a readus rapid zambetul pe buze :)

Se raceste prajitura cca. 2 ore...eu am lasat-o toata noaptea la frigider:

...apoi se rastoarna si se scoate folia de plastic:


Se bate frisca si se orneaza prajitura cu struguri si frisca:

Neaparat sa incercati minunatia!!! :D


Va pup si va multumesc pentru toate gandurile bune si mesajele extraordinare care mi-au bucurat sufletul si m-au emotionat peste masura!!! :)
La multi ani 2010!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!