contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Amandina

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cu toate ca am pregatit aceasta prajitura de cateva ori, ma nemultumea crema ei specifica, cu margarina cruda amestecata cu cacao si galbenusuri .Am vrut ca de  acesta data sa schimb crema si sa vad daca gustul sufera vreo modificare.
Nu a fost asa,mi-a iesit o amandina extraordinar de aromata si gustoasa,insiropata cu sirop din zahar caramelizat si cappucino..
O nebunie,jur!:)



Blatul se prepara exact ca la prima AMANDINA .





Crema :


3 oua
1 pachet de unt sau margarina
100 ml. lapte
50 ml frisca lichida 
200 g zahar 
70 g ciocolata cu lapte 
3 linguri de cacao 
3 fiole cu esenta de rom 

Mod de preparare: 

Intr-o cratita amestecam ouale cu zaharul ,laptele,frisca si cacaoa .Punem pe foc mic  si adugam ciocolata bucatele si margarina. Amestecam bine cu un tel pana obtinem o compozitie densa si fina .
Cand s-a racorit punem si esenta de rom .
Dam la frigider pentru cel putin 2 ore !!!
Cand este bine racita, o scoatem din frigider si o amestecam cu mixerul pana la omogenizare .


Sirop din zahar caramelizat:

- 500 ml de apa
- 250 gr de zahar
- 2 plicuri de cappucino de ciocolata
- 2-3 fiole de rom

Intr-un vas punem la topit zaharul impreuna cu 2 linguri de apa. Cand zaharul este caramelizat, auriu,punem restul de apa, incalzita in prealabil. Lasati siropul sa fiarba linistit pana se  va topi frumos. Cand zaharul e topit, punem pliculetele de cappucino si romul. Luam siropul de pe foc si il lasam sa se racoreasca.

Ingrediente pentru glazura fondant:

300 g zahar
1 lingura de cacao
1 lingurita zeama de lamaie
1 lingura miere
apa cat sa umezeasca zaharul

Am caramelizat zaharul impreuna cu apa timp de cateva minute ,la foc mic,pana siropul a inceput sa se lege bine.
Am facut testul cu picatura pe farfuria rece,ca la dulceata.Daca picatura de sirop ramane intreaga in contactul cu vasul rece atunci este gata.
Am rasturnat siropul gros intr-o craticioara tinuta la rece si am adaugat mierea si zeama de lamie.Am mixat la putere maxima pana a inceput sa se albeasca si sa se intareasca.Adaugam cacao si continuam mixarea inca putin timp.
Daca fondantul este prea dens mai adaugam cativa stropi de apa fierbinte.

Eu am avut musafiri si am  facut doua ture de amandine pentru care am folosit doar o cantitate de fondant;doar am decorat.Data viitoare...

Asamblarea amandinei :

Taiem blatul in jumatate si il lasam sa se raceasca complet. Insiropam prima jumatate de blat cu jumatate din cantitatea de sirop de zahar ars, apoi punem crema fina de cacao. Peste crema punem al doilea blat, pe care il insiropam cu restul de sirop. Dam amandina la frigider cam 4 ore.
Scoatem de la rece,portionam si turnam glazura fondant peste fiecare in parte.
Am oprit putina crema cu care am format aveline deasupra amandinelor.
In varful avelinei am pus coaja de portocala din dulceata.

Pofta buna !

Week-end relaxant alaturi de cei dragi!