contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Prajitura Albinita -cu Foi De Zahar Ars

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
 foarte buna si delicioasa!!!!
e nevoie de ceva timp si solicita mai multa munca decat in cazul altor retete, dar rezultatul e pe masura,
vom avea o portie zdravana de prajitura, am cantarit-o si avea 2,600 kg....deci merita!!!
Pt 4 foi:
3 galbenusuri
500g zahar
10 linguri ulei
2 linguri bicarbonat
200 ml apa
800g faina
200g de zahar se pun intr-o craticioara perfect uscata si se caramelizeaza, se stinge cu apa, se mai tine pe foc pana se dizolva tot zaharul si se da deoparte sa se raceasca
separat intr-o oala mai mare de 2,5 -3 litri se amesteca bine galbenusurile cu zaharul ramas(300g), uleiul si bicarbonatul, apoi se adauga siropul de zahara ars caldut, se amesteca bine si pune foc pana da un clocot
atentie!! compozitia se umfla si bolboroseste...din cauza asta toata operatia se face intr-un vas mare!
se lasa compozitia la racit apoi se adauga faina si se framanta un aluat potrivit de moale ce nu lipeste
se lasa la odihnit 10 minute, apoi aluatul  se imparte in patru parti
din fiecare parte se va coace cate o foaie pe dosul tavi unsa bine cu ulei si tapetata cu faina....am folosit tava mare de 28/38 cm




Pt crema
1 plic de budinca de vanile
350ml lapte rece
5 linguri zahar
1 esenta de vanilie
180g unt sau margarina
4-5 linguri gem de caise
budinca se amesteca cu zaharul si laptele rece, se da pe foc amestecand continuu pana se ingroasa si se lasa la racit, apoi se mixeaza cu untul sau margarina, se adauga esenta de vanilie.


Pt asamblare
se umplu primele doua foi cu crema
a treia foaie se unge cu gem si se aseaza  cu parte unsa peste crema, se pune restul de crema.
se aseaza o greutate pe foi pentru a le presa usor.
intre timp se pregateste bezeaua

Pt bezea
3 albusuri
6 linguri de zahar
1 lingura zeama de lamaie
se bat spuma albusurile cu zeama de lamaie, cand s-a format o spuma tare se adauga treptat zaharul  si se pune vasul pe baie de aburi
cand s-a intarit bine si nu mai curge de pe tel se intinde peste prajitura
se poate rade ciocolata
se taie a doua sau chiar a treia zi cand s-au inmuita bine foile!