Prajitura Alba Ca Zapada
Sursa Prajitura Alba ca zapada
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza
Prajitura asta am facut-o de Craciun, insa abia acum reusesc sa o postez. Nu stiu cum, insa in fiecare an patesc la fel :( . Adica: prajituresc, coc, fac mancare bunicica si... mereu contratimp cu postatul pe blog. No, probabil ca asa mi-e mie dat sa fie :))
Deci astazi avem Alba ca zapada. E o prajitura pe care mi-o facea mama acasa, demult tare. E o prajitura pe care, marturisesc, nu am facut-o niciodata eu, singura, si nici nu am mai papat de cativa ani. Asa ca pot spune ca mi-a iesit tare bine, dar tare, tare bine....desi cred ca, data viitoare voi face mai multa crema.
Dar sa purcedem a povesti....
Asadar ingrediente:
pentru foi:
- 450 gr faina
- 1 ou
- 120 gr unt
- 150 gr zahar tos
- 1 plic zahar vanilat
- 1 pliculet amoniu pt prajituri
- cateva linguri cu lapte
- o lingura cu otet
- 600 ml lapte
- 2 oua
- 200 gr unt
- zeama de la 2 lamai
- 3 linguri amidon pentru prajituri
Mai intai facem foile. Frecam untul cu zaharul si zaharul vanilat, dupa care adaugam oul si mixam. Adaugam bicarbonatul stins cu o lingura de otet si cateva linguri de lapte, faina si amestecam pana ce obtinem un aluat tare si ferm, o bila de aluat. Impartim bila de aluat in patru parti egale. Fiecare parte va deveni o foaie. Luam fiecare bucata de aluat, o punem in doua foi de copt si intindem cu sucitorul incet si sigur in foaie cat mai subtire, cam de 1mm, fix de dimensiunea tavii pe dosul careia o vom coace. Eu am folosit tava de 25*35. Cand am intins prima foaie la dimensiunea dorita, luam cu tot cu foaia de copt pe suprafata careia am intins-o si o punem pe dosul tavii de copt. Dam la cuptor, la foc moderat, cateva minute pana ce foaia capata o culoare putin aurie. Nu lasati foaia la copt prea mult timp pentru ca se vor arde imediat si se vor intari si veti obtine o alba ca neagra :P
Procedati la fel cu fiecare din celelalte 3 bucati de aluat ramase. In final va trebui sa aveti patru foi frumoase, netede si albe. Depozitati-le una peste alta, cu foile de copt intre ele, la loc racoros si uscat pana ce e gata si crema...
Pentru crema punem pe foc, intr-o craticioara, laptele la fiert. Ouale le batem spuma cu zaharul si apoi le adaugam in fir subtire peste laptele cald. Omogenizam cu lingura. Adaugam amidonul si amestecam. Lasam la foc mic si amestecam in crema, luand mereu de pe fundul cratitei, pentru a nu se prinde, pana ce crema se ingroasa. Luam de pe foc si adaugam untul la temperatura camerei. Mixam puternic. In final adaugam zeama de la 2 lamai.
Cand crema s-a racit vom trece la umplerea foilor...adica foaie, crema, foaie crema, foaie crema, foaie. Deasupra punem o greutate, de exemplu un fund de lemn mai gros. Dam la rece pentru cateva ore sau peste noapte.
A doua zi pudram cu zahar pudra... taiem in romburi sau patrate mici ...si...consumam...:))
E fix asa cum mi-o aminteam.
Pofta buna!
Sursa de inspiratie : Laura Laurentiu