Porumb Fiert
Sursa Porumb fiert
articol scris de Gatind cu Mira blog gatindcumira.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nu stiu care
este parerea voastra dar atunci cand ma gandesc la porumb fiert imi amintesc de
vacantele petrecute departe de aglomeratia orasului si de goana din lanul de
porumb precum si intreaga strategie facuta impreuna cu ceilati copii cu o seara
inainte de eveniment...erau doua perioade in an cand se faceau aceste
strategii: cand aparea porumbul tanar, numai bun de pus in oala si cand era
vremea semintelor de floarea soarelui...
Cumparati cu atentie porumbul din piata, apasati cu unghia 2, 3 boabe sa vedeti daca sunt moi si laptoase. Ajunsi acasa desfaceti panusii de porumb si impartitii in doua, jumatate puneti pe fundul oalei, apoi puneti stiuletii de porumb si deasupra cealalta jumatate de panusi. In final turnati apa pana se acopera tot continutul oalei. Daca porumbul este proaspat va fierbe repede, 35, 45 de minute. Cand s-a racit suficient sa-l puteti scoate din oala, nu uitati sarea si pofta amintirilor din copilarie.
Cumparati cu atentie porumbul din piata, apasati cu unghia 2, 3 boabe sa vedeti daca sunt moi si laptoase. Ajunsi acasa desfaceti panusii de porumb si impartitii in doua, jumatate puneti pe fundul oalei, apoi puneti stiuletii de porumb si deasupra cealalta jumatate de panusi. In final turnati apa pana se acopera tot continutul oalei. Daca porumbul este proaspat va fierbe repede, 35, 45 de minute. Cand s-a racit suficient sa-l puteti scoate din oala, nu uitati sarea si pofta amintirilor din copilarie.
Celebritatea acestei cereale se datoreaza lui
Cristofor Columb care a adus-o din America Centrala. Gustul porumbului cunoaste
o traditie intelungata in industria bauturilor si a fainii. Gratie continutului
sau de fibre, acid folic, magneziu, fosfor, mangan, vitamina C, vitamina B1,
B5, porumbul furnizeaza multa energie organismului. Magneziul aflat in
compozitia sa previne atacurile de inima, iar acidul folic contribuie la
energizarea organismului, influentand metabolismul lipidelor si al
polizaharidelor.
O alta substanta care se regaseste intr-un
procent semnificativ in compozitia porumbului este reprezentat de
beta-cryptoxanthin, un caroteneid care se gaseste in compozitia chimica a
fructelor cu coaja portocalie, eficient in prevenirea cancerului la plamani.
In compozitia porumbului se gasesc acizi grasi
nesaturati (aproape 90%), acizi monosaturati si polinesaturati si acizi
saturati. Vitamina E, aflata intr-o concentratie mai mica in compozitia porumbului,
participa la procesul de reinnoire al celulelor si produce cantitati marite de
oxigen in sange. In plus, scade nivelul colesterolului. De aceea, simplu, fara
sare, fara unt, porumbul este indicat in alimentatie pentru prevenirea
aparitiei bolilor de natura cardiovasculara.
Este adevarat ca prin fierbere se pierde un
oarecare procent din substantele nutritive ale porumbului, insa o cantitate
semnificativa de nutrienti, peste 60%, se pastreaza. In plus, consumat in mod
regulat, porumbul ajuta la eliminarea toxinelor din organism. 100 g de porumb
contin:
-59 calorii
-2 proteine
-10 carbohidrati
-1 lipide
-1 fibre
Este recomandata consumarea porumbului simplu,
iar nu in combinatii greu de suportat caloric de catre organism. In combinatie
cu alte alimente, fie chiar si cu unt, aportul sau caloric creste simtitor.
Porumbul contine si tiamine care sunt responsabile de metabolismul eficient al
carbohidratilor si ajuta la mentinerea capacitatilor cognitive, incetinind
procesul de imbatranire a creierului cu pana la 10% din cazul femeilor (conform
cercetatorilor de la Universitatea din Hamburg). De asemenea, tiamina (vitamina
B1) are un efect pozitiv asupra sistemului nervos, influentand in bine starea
psihica. Lipsa acestei substante duce la instalarea bolii Alzheimer.