contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Porc Pe Plita Incinsa (reteta Chinezeasca)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Preparatele pe plita incinsa sunt alegerile noastre preferate cand este vorba de a servi masa intr-un restaurant chinezesc. Sunt foarte gustoase si spectaculoase, cand vine comanda sfaraind si aburind, iar tot restaurantul se umple de o savoare delicioasa ce te imbie si te face din gurmand si mai gurmand. :-)
Deoarece nu am acest vas spectaculos, nu am vrut sa ma las, si totusi sa incerc reteta, iar in viitor cine stie, poate reusim sa achizitionam unul si sa savuram acest preparat la adevarata lui valoare.

 Ingrediente 4 portii:
  • 400 g pulpa porc
  • 150 g ciuperci champignon (5 ciuperci) sau ciuperci urechi de lemn (daca gasiti in comert)
  • o ceapa
  • 3 morcovi 
  • 50 g ghimbir proaspat ( aprox 3 cm) 
  • 3 catei usturoi 
  • 1/2 ardei rosu 
  • 1/2 ardei galben 
  • ulei 
  • piper 
  • sos soia 
  • o lingurita bulion  
 Se taie carnea de porc in fasii de aprox 5 cm, daca este semicongelata se taie mult mai usor.
Se pregatesc legumele, se taie fasii subtiri, lafel si ciupercile, iar coditele le taiem in doua de-a lungul. Ciupercile se spala bine, nu se decojesc. Usturoiul il pisam, ghimbirul il curatam de coaja si-l radem marunt, din care punem doar miezul, iar partea atoasa o aruncam.
Se pune ulei in wok, sau folosim o tigaie inalta, prajim carnea uniform pe toate partile si o scoatem intr-o strecuratoare.

In acelasi ulei prajim morcovii cu ceapa, adaugam ghimbirul ras, amestecam din cand in cand pana ce observam ca se inmoaie ceapa si devine putin stravezie.
Scoatem cu o paleta legumele si le punem deasupra carnii, tot in strecuratoare. Morcovii vor fi doar sotati, nu fierti complet, de aceea vor avea o textura mai tare, insa aceasta este textura folosita in bucataria chinezeasca pentru prepararea lor. Au un gust deosebit si isi pastreaza mai bine vitaminele. Aceasta metoda poarta denumirea de stir-fry.

In acelasi ulei adaugam ciupercile si ardeiul, amestecam si le scoatem cand observam ca se inmoaie ardeiul si lasa putina zeama.
Le scoatem cu o paleta in strecuratoare, peste celelalte legume si carnea prajita. Pana la trecerea lor in vasul de cuptor, isi vor lasa din suc peste carne, astfel aceasta prinde o aroma deosebita.
 In uleiul si zeama ramasa de la ardei, calim usturoiul pisat, adaugam sosul de soia (aprx 3 linguri) ,piperul macinat, 1/2 pahar de apa si o lingurita de bulion. Nu vom folosi sare, deoarece sosul de soia este sarat.
Daca nu avem plita incinsa din fonta groasa (cum e in imaginea de mai sus), turnam tot amestecul de carne cu legume intr-un vas termorezisent, vas de yena sau chiar tava de cuptor mai inalta, iar deasupra adaugam sosul. Dam la cuptor 5 minute si servim de minune cu garnitura de Cartofi cu curry sau Orez cu ou.