contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Porc Cu Unt Aromatizat...orez Cu Sofran Si Sos De Coacaze Rosii

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


mal

Duminica am pregatit pentru pranz acest fel de mancare :" porc cu unt aromatizat , garnitura de orez cu sofran si sos de coacaze rosii cu piper roz si sare de mare".
Desi are denumirea cam lunga , este genul care se gateste repede, in maxim jumatate de ora a fost in farfurii.
Imi place combinatia fructe-carne, de aceea le atasez destul de des mancarurilor mele, indiferent de tipul de carne folosit.
Dar, sa va explic cum am preparat totul :
mai intai am pus o piscatura de sofran uscat sa se inmoaie in putina apa ca sa-si lase culoarea si aroma.

Orezul, bine spalat, l-am pus la fiert cu apa rece. La o masura de orez - 3 masuri de apa.(cantitatile le stabiliti dupa nevoie.... noua ne place orezul asa ca am facut o cantitate mai mare )
Cand a inceput sa clocoteasca am pus o lingura de delikat, piper  si sare dupa gust. L-am lasat sa fiarba 10-15 minute , apoi am adaugat sofranul diluat.
Dupa cateva clocote a oprit focul, am acoperit oala si l-am lasat sa "se umfle" cu apa in care a fiert.

Pana s-a fiert orezul am fript muschiuletul (cotletul ) de porc astfel:
l-am taiat in felii de cca 1 cm grosime, apoi l-am asezat in tigaia incinsa. L-am lasat sa se perpeleasca 2- 3 minute ...apoi l-am intors si l-am mai lasat pana s-a rumenit bine.
Focul trebuie sa fie marisor. Operatiunea se face cu tigaia descoperita.
Practic e un fel de gratar, in consecinta , carnea nu iese tocmai moale, dar e patrunsa si se poate manca fara probleme.
Am oprit focul,  am pus sare si piper pe bucatile de carne, apoi le-am acoperit .Carnea se mai fragezeste in aburii degajati si se patrunde cu sarea si piperul.

Apoi m-am ocupat de sos.
Coacazele (congelate ) le-am pus in cratita  impreuna cu o lingura de unt, jumatate de lingurita de piper roz-boabe, sare de mare si o lingura de miere.
Le-am tinut pe foc micut sa-si lase fructele sucul.
Cand au inceput sa clocoteasca am mai adaugat 2 linguri de zahar si o lingurita de amidon diluat in 200 ml apa.
L-am lasat sa mai dea cateva clocote , apoi am oprit focul.

Untul , pe care l-am pus pe bucatile de porc l-am aromatizat cu busuioc si ierburi italienesti uscate.
Pentru asta am lasat untul la temperatura camerei sa se inmoaie, apoi am adaugat in el aromele. L-am amestecat bine...l-am pus pe o folie alimentara...i-am dat forma de sul si l-am pus la congelator.
Dupa ce am montat preparatul pe farfurie, chiar inainte sa il servesc, am pus feliutele de unt peste carne.
Carnea fiind calda a topit untul, care a patruns impreuna cu aromele in ea ( cotletul gatit in felul acesta e destul de uscat , chiar are nevoie de ceva care sa-l faca mai suculent )

 

 

In poza care urmeaza se vede cum incepe sa se topeasca untul patrunzand in carne impreuna cu aromele :).

Sosul de coacaze rosii e  delicat ....dulce- acrisor  si inmiresmat , datorita coacazelor  si piperului roz.

Pentru orezul cu sofran am cateva comentarii  : data viitoare o sa-i adaug si o ceapa putin calita in unt , deoarece mi s-a parut cam fad.
In afara de culoare nu a fost  mare lucru de capul lui...si am si dat o droaie de bani pe sofran.
Il consider un moft, asa ca n-o sa-l gatesc prea des :)


Incercati ! :)



Articol recomandat de adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com