Porc Cu Legume și Curry
Sursa Porc cu legume și curry
articol scris de corineamtu blog Bukatar Amator
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ultima dată când am simțit miros de curry treceam pe lângă un restaurant indian, în Dublin. Trebuie să recunosc că nu mi-a făcut deloc plăcere să simt mirosul greu, de mâncare indiană. În plus, după părerea mea, culoarea pe care o dă curry-ul mâncării, nu o avantajează deloc. Multă vreme nu am înțeles cum pot mânca o parte din asiatici mâncăruri atât de colorate, cu gusturi atât de puternice. Dar mi-am dat seama că totul ține de obișnuință, de tradiție sau de educarea gustului. Și ca să văd dacă eu pot să-mi educ papileze gustative în acest sens, am zis că poate dacă o iau mai ușurel cu cantitățile de condimente de care unii ca mine n-au auzit decât după anul 2000, am încercat să combin niște legume autohtone, cu un pic de carne de porc și curry. Ce a ieșit a fost surpinzător de bun, chestie care m-a făcut să-mi reconsider părerea despre condimentele colorate țipător.
Am folosit:
600 g pulpă de porc
1 vânătă mică
1 dovlecel mic
1/2 păstârnac
1 morcov mediu
1 ceapă roșie medie (merge și mai mare)
1 felie de țelină de vreo 100 g
5 căței de usturoi (mici, românești, de-ți trebuie ochelari să-i cureți!)
50-60 ml sos de soia
70-80 ml ulei de floarea soarelui (am avut eu, dar merge și cu ulei de măsline, poate chiar mai bine)
100 ml vin alb sec
1 linguriță praf de curry
sare (atenție că sosul de soia e foarte sărat!!) și piper
Ca mâncarea să se facă mai repede, am tăiat toate legumele în bastonașe sau felii subțiri...
...și carnea în bucățele mici, așa, de vreo 1-2 cm. Da, mi-a luat cam 15 minute toată operațiunea asta, dar gătitul efectiv al ingredientelor a mai durat doar încă 15 minute. Deci merită!
Am aruncat carnea în uleiul încins și am lăsat-o să-și schimbe culoarea, adică vreo 4-5 minute.
Am presărat pudra de curry și am mai lăsat-o 1 minut, după care am pus legumele.
Am lăsat și legumele să se călească încă aproximativ 5 minute și am adăugat usturoiul tăiat feliuțe, sosul de soia, vinul și piperul.
A mai sfârâit mâncarea vreme de 5 minute până a scăzut puțin sosul, după care am stins focul. Până am pus orezul în farfurii (da, cel mai bine merge cu orez zic eu!), aromele au avut timp să se amestece bine.
După toată experiența asta am tras concluzia că e bine să guști înainte de a-ți da cu părerea despre ce-i bun și ce nu!