Pleurotus Cu Cepoase
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
Dadusem intr-o zi de niste pleurotus, proaspat si gadilitor la nas cu aroma sa de ciuperca. Nimic mai original decat o banala tocana din aceste nastrusnice ciuperci, Povestelnicul n-a putut inventa in momentul cela de exces de pofta si foame. In schimb, pe langa traditionala ceapa uscata, a fost luata decizia de a mai pune si alte rude ale acesteia.
Dar sa le luam pe rand. Toate cepoasele le-am pregatit, adica le-am tocat cum se cuvine.
Ciupercile le-am curatat de radacini, le-am spalat bine in cateva ape si le-am lasat sa se scurga.
Mai departe e simplu: ceapa si morcovul le-am calit bine in ulei de masline
si am pus ciupercile taiate felii (fasii, panglici sau benzi daca vreti), asa, mai mascatele. Au stat cuminti in tigaie, vreo 20 de minute la foc mediu, fiindu-le tulburata linistea de cateva ori, de spatula manuita de Povestelnic. In acest rastimp le-am sarat si le-am piparat.
Pe urma am adaugat o lingurita de busuioc uscat.
Inca peste vreo 10 minute, cand ciupercile au mai cedat din zeama,
Am amestecat bine si le-am mai lasat pentru vreo 8 minute, deja sub capac.
Pentru a decora cumva tacamul, am prajit niste ceapa verde, jucand-o permanent prin tigaie ca sa nu se prea arda si sa nu se lipeasca (pentru asta am scapat in tigaie exact doua picaturi de ulei – tigaia care nu lipeste era imprumutata prin sat).
A iesit asa o chestie si urmatoarea concluzie: la capitolul ceapa verde prajita mai este de lucru.
Daca tocana nu vi se pare prea aratoasa de data asta, vedeti alta reteta. Da’ de bun va zic: cu siguranta a fost bun. Sa fiti sanatosi.