Plantele Aromatice (2)
Sursa Plantele aromatice (2)
articol scris de Vasile blog arta-culinara-romaneasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ienupărul poate fi găsit în zeci de varietăţi. La noi creşte în zonele montane şi sub-montane la peste 700m altitudine, sub formă de arbust. Se folosesc fructele uscate, numite şi boabe de ienupăr.
Boabele de ienupăr au un gust uşor aromat. Se folosesc pentru a condimenta diferite mâncăruri cu varză, carne, în special vânat.
Este folosit desemenea pentru aromatizarea unor băuturi alcoolice, precum ginul sau rachiul. Cel mai cunoscut este rachiul de ienupăr, foarte răspândit în Germania.
Isop (Hyssopus officinalis):
Este o plantă veşnic verde. La noi în ţară creşte numai cultivat. Există mai multe varietăţi cu flori albastre, albe sau roşii. Cea mai răspândită este varietatea cu flori albastre.
Frunzele de isop au un gust uşor mentolat-amărui. Se folosesc în stare proaspătă sau uscată, la condimentarea salatelor, marinatelor, sosurilor, precum şi la prepararea unor lichioruri. Florile proaspete de isop se folosesc la ornamentarearea salatelor.
Plantele de isop trebuie uscate în încăperi întunecoase, ferite de lumină şi se păstrează în recipiente închise ermetic.
Izma (Mentha piperita):
Izma este ruda sălbatică a mentei de grădină. Creşte pînă la 1 metru
înălţime, are flori mici de culoare roz-violacee.
Este foarte aromată cu un gust puternic mentolat. Creşte cam în toată ţara.
O varietate este Izma creaţă (Mentha spicata), care se găseşte tot în flora spontană.
Izma se foloseşte în special pentru ceaiuri dar şi pentru aromatizarea mâncărurilor, salatelor şi a băuturilor alcoolice sau ne-alcoolice.
Va urma: >>>