contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Placintele Bunicii

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

De mult ma gandeam la niste placinte cu branza si stafide pe care le facea bunica mea.Erau dintr-un aluat dospit si le prajea in tigaie cu ulei.Cel mai bune erau calde si cu smantana !!! O ajutam la impaturitul lor, dar pana nu le termina pe toate nu ne dadea sa mancam si noi eram cu ochii mari cascati de pofta, la tigaia care nu vroia sa friga mai repede placintele ! Pe masura ce le termina le punea intr-o cratita mare si le acoperea cu capacul. Toata casa mirosea doborator .Cand in sfarsit erau gata, incepea festinul: placinta calda, umpluta cu branza de vaci aromata cu coaja de lamaie si vanilie si inecata in smantana groasa si rece.
Bunica s-a dus, mama s-a dus si ea si reteta n-am aflat-o.Pana acum cateva zile cand imi vine ideea sa ma uit in cartea lui Radu Anton Roman, Bucate,vinuri si obiceiuri romanesti.Cercetand temeinic, dau peste ceva foarte asemanator, asa ca am trecut la treaba respectand in totalitate reteta data de el si ce sa vezi ? Au iesit placintele bunicii ! Cand si bucataria mea a inceput sa miroase a placinte asa cum mirosea bucataria bunicii, m-a cuprins pur si simplu emotia.Asa ca tot week-end-ul asta am mancat placinte calde cu smantana.
 Si daca tot mi-au iesit  si este o reteta traditioanala ardeleneasca ,am decis in ultima clipa sa particip cu ea la campania organizata de Gustos.ro si Philips : "Descopar retetele delicioase ale tuturor mamelor cu Philips Multicooker pe Gustos.ro".
INGREDIENTE:
ptr.aluat:
-600 g  faina
-200 g unt ,untura sau margarina
-1/2 lingurita sare
-200 ml lapte
-2 plicuri( 14 g) drojdie uscata instant de la dr Oetker sau 50 g drojdie proaspata
ptr.umplutura :
-400 g branza de vaci
-un ou
-coaja de la o lamaie
-o lingura extract de vanilie
-3 linguri de stafide
-3-4 linguri de zahar ( dupa gust)
-o lingura de pesmet
-un ou pentru uns
-ulei pentru prajit
-smantana pentru servit
MOD DE PREPARARE:
1.Se dizolva drojdia in laptele caldut, se topeste untul.
2.Se amesteca faina cu sarea si oul, apoi se adauga treptat laptele cu drojdia dizolata .Se framanta adaugand treptat, cate putin,untul topit.Eu am framantat cu mana inmuiata in unt, pana am terminat untul.Se poate face aluatul si in masina de paine, punand la inceput 1/3 din untul topit,restul adaugandu-l treptat pe parcursul perioadei de framantare.
3.Se lasa la dospit, acoperit, intr-un loc ferit de curenti de aer, pana ce isi dubleaza volumul.
4.Dupa ce a dospit aluatul  se prepara umplutura amestecand branza cu zaharul, oul, stafidele, lamaia si extractul de vanilie.Daca compozitia vi se pare prea apoasa adaugati putin pesmet, care va prelua surplusul de lichid.

5.Aluatul se intainde intr-o foaie de 3-4 mm grosime si se decupeaza patrate cu latura de 15-20 de cm.
In mijlocul patratului se pune umplutura, se ung marginile cu ou, apoi se pliaza ca un plic, aducand impreuna colturile de pe diagonala si avand grija ca umplutura sa fie acoperita bine de aluat.

6.Se incinge o tigaie cu 2-3 linguri de ulei si se prajesc placintele la foc mic, pe amandoua partile, pana ce sunt frumos rumenite.
7.Se mananca calde stropite din belsug cu smantana.Se pot manca si reci,dar calde sunt mai bune.
Se pastrteaza intr-un recipient acoperit.A doua zi se pot incalzi la microunde, in cuptor sau intr-o tigaie antiaderenta, fara ulei.

Pofta buna !